Julkaistu: 28.03.2019

Uusi johdinkone nostaa suunnittelun tasoa

Se katkoo, kuorii, merkitsee, holkittaa ja niputtaa yksittäisiä johtimia. Nimeltään se on Komax Zeta 630. Sellainen on Satmaticin upouusi johdinkone. Se on tämän tarinan pääosassa. Toki kerromme yleisemminkin automatisoinnista, suunnittelun ja tuotannon tason nostamisesta sekä kilpailukyvyn parantamisesta.

Kone toimitettiin Ulvilaan helmi-maaliskuun vaihteessa. Haastattelupäivänä koneenkäyttäjien koulutukset olivat käynnissä ja tämän jutun ilmestyessä kone on jo tuotantokäytössä.
Satmaticin uusi johdinkone on melkoinen harvinaisuus. Se on koko Pohjoismaissa ainut laatuaan – nimenomaan keskusvalmistajalle suunniteltu. Hankinnan tavoitteena on entisestään automatisoida tuotantoa ja parantaa kilpailukykyä.
 

Hoitaa kerralla 36 johtoa
– Johdinkoneella pystymme hyödyntämään suunnittelun nousseen ja nousevan tason. Kone on tietenkin vain yksi työkalu siinä välissä. Piirrämme layoutit 3D:nä ja käytämme EPLAN-ohjelmistoa, jolla määritämme johdinmitat. Saamme kerralla valmiin johdinsarjan sieltä keskuskaapille. Sitten se vaan periaatteessa tulostetaan tällä uudella koneella, Satmaticin tuotantojohtaja Jonne Järvensivu selvittää.

– Tähän asti meillä on ollut systeemi, johon menee kerralla vain yksi johdin. Uusi kone pystyy hoitamaan kerralla jopa 36 johtoa. Kone ajaa yhden kaapin kaikki johdot ilman, että kenenkään tarvitsee vaihdella johtoja tai työkaluja. Yleensä koneista puuttuu juuri tämä niputustoiminto. Uusi kone tekee asentajalle haluttuja nippuja, jolloin myös asentajan työ helpottuu suuresti, Järvensivu kuvailee.

– Iso ajatus lähtee siis siitä, että suunnittelun taso nousee merkittävästi aiempaa korkeammaksi. Saamme apuvälineet tehokkaaseen hyötykäyttöön, jolloin käsillä tekeminen jää vähemmälle. Tämä on meillä osa tuotannon automatisointia. Mekaniikkapuolelle hankimme taannoin rei’ityskoneen, nyt saimme apuja johdinpuolelle.
 

Jatkuvaa tehostamista
Jonne Järvensivu ei lyö tiskiin uuden koneen myötä tulevia tehokkuuslukuja. Sen sijaan hän toteaa, että kehityksen kärkijoukoissa mennään:

– Me pyrimme aina johtamaan alamme kehitystä Suomessa. Uskon, että tämäkin investointi maksaa itsensä melko nopeasti takaisin. Olemme huomanneet aiemmissa konehankinnoissa, että takaisinmaksu on tapahtunut jopa nopeammin kuin olemme ajatelleet. Siihen uskomme tämänkin koneen kohdalla.

Satmaticin suunnittelun ja tuotannon tehostaminen ja kilpailukyvyn parantaminen on jatkuvaa työtä monella rintamalla.

– Juuri tällä hetkellä selvitämme esimerkiksi sitä, miten pystyisimme laittamaan asennuslevyjen kaapelikouruja ja kiskoja robotilla paikoilleen. Noin yleisemmin menemme koko ajan määrätietoisesti kohti niin sanottua Industry 4.0:aa, Jonne Järvensivu sanoo.

Industry 4.0 taas on visio siitä, miten tuotanto toimii tulevaisuudessa automaattisemmin, joustavammin ja nopeammin. Termiä käytetään maailmanlaajuisesti kuvaamaan yhä tiivistyvää kokonaisuutta, jonka esineiden internetiin (Internet of Things, IoT) pohjautuvat teknologiat, tekoäly, edistyksellinen automaatio ym. yhdessä muodostavat.

 

Hallinnon asiantuntija Taru Laine ja ostaja Miika Ojala tutustumassa Komaxin ominaisuuksiin

Lisätietoja:
Tuotantojohtaja
Jonne Järvensivu
 040 7218 824
jonne.jarvensivu(at)harjuelekter.com