Julkaistu: 29.10.2019

Turku Energia ja Satmatic toteuttavat yhdessä sähköajoneuvojen latausratkaisuja

Turku Energia ja Satmatic aloittivat tämän vuoden alussa tiiviin yhteistyön sähköajoneuvojen latausasemien toimittamisessa. Mukana yhteistyössä on myös IGL-Technologies. Konsepti toimii niin, että Satmatic toimittaa laitteet, IGL tekee softan (eParking-palvelu) ja Turku Energia hoitaa kartoitukset, asennukset ja tuotteiden myynnin loppuasiakkaille.

– Yhteistyö on pelannut mainiosti ja tieto kulkee hyvin osapuolten välillä. Olemme saaneet toimitukset toteutettua asiakkaiden toiveiden mukaisesti, ja välillä on löytynyt myös luovia ratkaisuja haastavimpiin kohteisiin, kertoo energiaratkaisujen asiantuntija Ville Kuusisto Turku Energiasta.

Julkisia ja yksityisiä latausasemia

Turku Energia on Varsinais-Suomen johtava energiayhtiö ja yksi Suomen suurimmista alan yhtiöistä. Sen palvelut kattavat sähköenergian ja sähkön jakelun, kaukolämmön, -jäähdytyksen ja höyryn sekä verkostourakoinnin ja kunnossapidon palvelut sähköverkoille, ulkovalaistukseen sekä liikennevaloihin. Näiden perinteisempien palveluiden ja tuotteiden lisäksi Turku Energia tarjoaa myös uusia palveluita, kuten esimerkiksi aurinkopaneelipaketteja, latauslaitteita sekä yritysten kysyntäjoustoa.

Konsernin tytäryhtiöistä Turku Energia Sähköverkot Oy rakentaa, ylläpitää ja käyttää omistamaansa sähköverkostoa Turun alueella. Turun Seudun Kaukolämpö Oy puolestaan siirtää kaukolämpöä tuotantolaitoksilta jakelupisteisiin.

Aikaisempina vuosina Turku Energia on toimittanut ja toteuttanut useita julkisia sähköautojen latausasemia eri puolille Turkua. Nyt se toimittaa latauspisteitä myös yhä enemmän yrityksille, taloyhtiöille ja yksityiskäyttöön.

Kyselyjen määrä kasvaa kohisten

– Emme ole aiemmin suoraan myyneet latauslaitteita, vaan olemme toteuttaneet julkisia latausasemia. Energiamurroksen myötä olemme tuoneet sähköajoneuvojen latausratkaisut valikoimaamme, Ville Kuusisto sanoo.

– Alkuvuosi oli latauslaitteiden myynnissä vielä rauhallista. Toukokuusta lähtien vauhti kiihtyi selvästi, ja nyt on jo sadan asennetun latauspaikan raja ylitetty. Monilla laitteiden hankinta on vielä mietintämyssyssä, mutta vauhdilla lisääntyneet kyselyt viittaavat vahvasti siihen, että lähitulevaisuudessa latauslaitteiden kauppa vilkastuu reippaasti.

Vaso näyttää suuntaa

Yksi sähköajoneuvojen latausratkaisujen hankinnan edelläkävijöistä Turun seudulla on Vaso eli Varsinais-Suomen Asumisoikeus Oy, joka omistaa, ylläpitää ja tuottaa asumisoikeuskoteja. Vaso tarjoaa asumisoikeusasuntoja Turussa, Raisiossa, Naantalissa, Kaarinassa ja Liedossa.

– Vaso on hankkinut latausasemia jo kolmeen taloyhtiöönsä, ja tällä hetkellä työn alla on neljä kohdetta. Olemme toteuttaneet Vasolle 2 x 22 -kilowattisia, dynaamisesti ohjattavia latauslaitteita. Laitteet sisältävät sähköajoneuvojen latauspistokkeen (type 2) lisäksi normaalin schuko-pistorasian. Samalla Vason parkkipaikoille on asennettu etähallittavat lämmitystolpat eli eTolpat.

– Vaso on halunnut tehdä nämä parkkipaikat älykkäiksi etäohjattavilla lämmitys- ja latauslaitteilla. Latauslaitteet on toteutettu niin, että nyt kun sähköautoja on vielä varsin vähän, laitteita voidaan käyttää autojen lämmitykseen normaalin pistorasian avulla. Sitten kun sähköajoneuvot lisääntyvät, sähköautoilija pääsee lataamaan ajoneuvonsa type 2-pistorasiasta kunnollisella latauslaitteilla, Ville Kuusisto kertoo.

Turku Energian nettisivuilta löydät erinomaiset tietotopaketit sähköajoneuvojen latausratkaisuista:
https://www.turkuenergia.fi/sahko/sahkoautojen-latausratkaisut-yrityksille/
https://www.turkuenergia.fi/sahko/sahkoautojen-latausratkaisut-kotitalouksille/

Ville Kuusisto, Turku Energialta

 

”Olemme oikealla tiellä”

Sähköajoneuvojen latauspisteitä nousee vauhdilla myös Tampereelle. Kerroimme tämän vuoden ensimmäisessä Satsissa maaliskuussa, millaisia tuloksia Tampereen Sähkölaitoksen, Tampereen Veran, IGL:n ja Satmaticin yhteistyö on tuottanut Pirkanmaalla.
 
Maaliskuisessa tarinassa kerroimme myös laajemmin sähköajoneuvojen lataustuotteiden kasvavista markkinoista ja yhä suuremmasta kiinnostuksesta. Näin kertoi tuolloin Satmaticin myyntipäällikkö Anu Rantala:

– Kyselyt latausratkaisuista lisääntyvät. Taloyhtiöiden hallituksissa pohditaan näitä kysymyksiä yhä enemmän. Kiinnostusta lisäävät myös uudet määräykset, jotka koskevat varautumista sähköautojen lataukseen uusissa rakennuskohteissa. Yhteiskunnan tukea on tarjolla julkisiin ja ARAn tukea taloyhtiöiden latauspisteisiin. Valtio tukee monin tavoin sähköautoilun lisääntymistä.

– Ekologisuus ja ilmaston lämpeneminen puhuttavat kovasti ja media pitää jatkuvasti niitä esillä. Kaikki tämä tukee ajatusta, että olemme oikealla tiellä, Anu Rantala.

300 latauspistettä Pohjoismaiden suuurinpaan kauppakeskuksen

- Toimitimme juuri avajaisiaan viettäneeseen ja liiketiloiltaan määrällä mitattuna Pohjoismaiden suurimpaan kauppakeskukseen, Mall of Triplaan, noin kolmensadan latauspisteen kokonaisuuden. Vastasimme parkkihallin latauskentän kokonaistoimituksesta.Latausasemien lisäksi toimitus sisälsi koko kentän kaapeloinnin sekä nousukeskukset asennuksineen, Anu Rantala kertoo.

- Toinen merkittävä kauppakeskuskuskohde Redi on nyt ollut käytössä vuoden ja asemien käyttöaste kasvaa koko ajan. Rediin toimitimme vuosi sitten 238 dynaamista 22kW:n latauspistetettä.

Lisätietoja:
Myyntipäällikkö
Anu Rantala
040 736 7979
anu.rantala(at)harjuelekter.com