Julkaistu: 05.05.2019

Jan Osa arvostaa avointa keskustelua

Jan Osa aloitti Satmaticin uutena toimitusjohtajana huhtikuun alussa. Heinäkuussa hänestä tulee tuplajohtaja, kun hän aloittaa myös toisen AS Harju Elekterin suomalaisen tytäryhtiön, Finnkumun, toimitusjohtajana.

Siispä on esittelyn aika. Millainen mies on Satmaticin uusi ja Finnkumun tuleva pomo?

Virolainen Jan Osa on 49-vuotias, ja hänellä on puolisonsa kanssa kaksi lasta. Kotoa jo muuttaneiden pojan ja tyttären yliopisto-opiskelut ovat loppusuoralla.

Jan Osan omasta opiskeluhistoriasta löytyy muun muassa diplomi-insinöörin tutkinto Tallinnan teknillisestä yliopistosta ja eMBA-tutkinto Estonian Business Schoolista. Työhistoria taas liittyy vahvasti Satmaticin ja Finnkumun omistajakonserniin eli Harju Elekteriin. Sen palveluksessa hän on työskennellyt vuodesta 1994. Harju Elekter Elektrotehnikan toimitusjohtajana hän on toiminut vuodesta 2015.

Satmatic on tuttu yritys
Se taustoista, takaisin huhtikuuhun 2019. Haastattelupäivänä Jan Osa on toiminut Satmaticin toimitusjohtajana runsaan viikon. Ensivaikutelmat uudesta pestistä ja tavatuista ihmisistä ovat kovin myönteiset.

– On ollut todella positiivinen yllätys, kuinka hyvin ja avoimesti minut on otettu täällä vastaan. Toki tunsin tai vähintään tiesin monet ihmiset jo ennestään. Kaikin puolin positiivinen olo. Odotan suurella innolla myös tutustumista asiakkaisiin. Osan heistäkin jo tunnen. Uskon, että sovin tähän pohjoismaiseen kulttuuriin ja että yhteistyö sujuu hyvin.

Jan Osa ei siis tullut vieraaseen yritykseen, onhan Satmatic kuulunut Harju Elekter -konserniin jo vuodesta 2002.

– Satmatic on minulle monessa mielessä tuttu yritys. Olen ollut mukana tavalla tai toisella jo siitä lähtien Harju Elekter osti Satmaticin. Viimeisimmät vajaat neljä vuotta olen toiminut myös Satmaticin hallituksessa. Sitä ennen olin jo Harju Elekter Elektrotehnikan myyntijohtajana paljon tekemisissä ennen kaikkea Satmaticin myynti-ihmisten kanssa, Jan Osa kertoo.

Haasteita piisaa
Harju Elekterin tytäryhtiöt Satmatic ja Finnkumu toimivat siis jatkossa yhden hallinnon alla. Mutta miksi Jan Osa halusi tarttua juuri tähän, taatusti hyvin haastavaankin tehtävään?

– Minua kiinnosti katsoa uusia, kansainvälisiä mahdollisuuksia vähän laajemmin, myös toiselta puolen vettä. Suomi on koko konsernin kannalta hyvin tärkeä maa. Yli puolet konsernin myynnistä menee joko suoraan Suomeen tai Suomen kautta.

– Hyvin mielenkiintoista on myös Satmaticin ja Finnkumun johtamisen yhdistäminen ja synergian etsiminen konsernin sisällä. Että miten eri yritysten kulttuurit sopivat yhteen ja kuinka ne saadaan toimimaan samaan suuntaan niin että kaikki hyötyvät. Varmasti edessä on paljon haasteita.

Ei vallankumousta
Aina kun yrityksen johtaja vaihtuu, monella suunnalla saattaa herätä kysymyksiä, kukaties pelkojakin, suurista muutoksista. Jan Osa vakuuttaa, että muutoksia muutosten vuoksi ei olla tekemässä.

– Varmasti pieniä muutoksia tulee, mutta ei tässä mitään revoluutiota suunnitella. Perusasiat ovat hyvässä kunnossa. Yhteisymmärrys ja hyvä henki ovat tärkeitä. Synergiaa lisätään siellä, missä sitä on löydettävissä ja missä sen lisääminen on hyödyllistä.

Entä millainen johtaja Jan Osa on, jos ja kun pitää itse itseään luonnehtia?

– Arvostan avointa keskustelua ja aivoriihiä. Haluan antaa työntekijöille ja kumppaneille vastuuta ja myös vapautta puhua siitä, mihin suuntaan heidän mielestään pitäisi mennä ja miten asioita olisi hyvä hoitaa. Yritän myös selvittää vaikeiden päätösten kohdalla, mikä on milloinkin syynä ja miksi tiettyjä suuntia kannattaa muuttaa. Uskon ihmisiin ja avoimeen vuoropuheluun.

Vahvaa osaamista
Viime vuodet Satmaticin hallituksessa istuneena Jan Osalla on myös kirkas näkemys yrityksen vahvuuksista.

– Satmaticin osaaminen keskusvalmistuksessa ja sopimusvalmistuspuolella on ollut jo vuosikausia erittäin vahvaa. Osaaminen ja halu menestyä myös uusilla suunnilla on koko ajan vahvempaa – kuten aurinkoenergiaratkaisuissa ja ylipäätään uusiutuvien energioiden kehittämisessä ja myynnissä. Osaavat ihmiset ja suomalainen sisu ovat tämän yrityksen voimavaroja ja aarteita! Tulevaisuus näyttää oikein positiiviselta.

Myös Finnkumun nykyisyyden ja tulevaisuuden Jan Osa näkee hyvin valoisana.

– Finnkumu on erittäin korkealaatuinen puistomuuntamoiden valmistaja. Satmaticin tavoin sillä on vahvat asiakassuhteet ja korkeat asiakastyytyväisyydet.

Viron ja Suomen erot
Koska Jan Osa on virolainen ja työskennellyt ikänsä Virossa, niin ”pakkohan” on kysäistä, millaisia eroja hän on havainnut yritystoiminnassa Viron ja Suomen välillä.

– Suomessa on kovempi ammattiylpeys ja vakavaa halua tehdä omat asiat viimeisen päälle hyvin. Suomalaiseen tekemiseen voi todella luottaa. Kilpailu markkinoilla on vähän reilumpaa.

– Suomalaiset taas voisivat katsoa hieman rohkeammin Suomesta pitemmälle. Vientipuolella suomalaisilla saattaisi olla oppimista virolaisilta. Kenties oppia voisi ottaa myös niin sanotulla e-puolella, eli uusien sähköisten ja digitaalisten työvälineiden käyttöönotossa ja monenlaisissa tietokoneasioissa. Tosin Satmatic on kyllä niissä aika hyvä!

Luokaamme lopuksi vilkaisu vapaa-ajan puolelle. Kuinka Satmaticin uusi ja Finnkumun tuleva toimitusjohtaja lataa akkunsa?

– Pyrin pelaamaan sulkapalloa kerran viikossa. Talvella harrastan myös lumilautailua. Kesällä pyöräilen ja viime vuosina mukaan on tullut myös golf. Perheen kanssa matkustelemme milloin missäkin, Jan Osa luettelee.