Julkaistu: 15.12.2019

Satmaticin muuntamopomo Aimo Laihomäki jää eläkkeelle

Viime vuodet Satmaticin muuntamopuolen liiketoimintaa johtanut myyntijohtaja Aimo Laihomäki jää vuodenvaihteessa eläkkeelle. Parikymmentä vuotta Satmaticin palveluksessa työskennelleen Laihomäen seuraajana jatkaa toinen pitkän linjan Satmatic-mies Kari Aarniomäki.

– Jään eläkkeelle hyvin positiivisella mielellä ja odotan mielenkiinnolla uutta ja erilaista elämänvaihetta. Elämä muuttuu tietenkin melkoisesti, mutta eiköhän siihen sopeudu. Kaikenlaista tekemistä piisaa, joten tuskinpa ihan kiikkustuoliin jään istumaan, Aimo Laihomäki ounastelee.

UTU – Siemens – Satmatic

Palataan eläkkeellejäämisen ajatuksiin tuonnempana. Ensin on paikallaan selvittää, millainen on ollut Laihomäen ura Satmaticin palveluksessa – ja millaista reittiä hän aikoinaan päätyi yritykseen.

– Valmistuin vuonna 1982 Porin tekusta sähköinsinööriksi ja menin lähes saman tien Urho Tuominen Oy:n eli UTUn palvelukseen. UTUlla vierähti 17 vuotta myynti-insinöörin ja projektipäällikön tehtävissä.

Vuonna 1999 Aimo Laihomäki siirtyi Siemensin palvelukseen. Tuosta vuodesta voidaan käytännössä katsoa hänen Satmatic-uransa alkaneen.

– Tuohon aikaan Satmatic oli Siemensin omistuksessa. Vuonna 1999 Siemens lopetti Espoon Perkkaalla oman valmistuksen ja oli siirtämässä sitä Ulvilaan. Olimme osana Siemensin isompaa myyntiorganisaatiota ja minä pidin yhteyttä Siemensin eri teollisuusdivisiooniin.

Harju toi muuntamot mukanaan

Vuonna 2002 Siemens yhtiöitti teollisen valmistuksen, jolloin myös vuonna 1988 perustetun Satmaticin vanha nimi otettiin takaisin käyttöön. Saman vuoden syyskuussa Siemens myi Satmaticin virolaiselle As Harju Elekterille. Siitä lähtien Satmatic on ollut keskeinen osa Harju Elekter -konsernia.   

– Uuden omistajan myötä Satmaticin myyntirepertuaariin tulivat myös Harju Elekterin valmistamat tuotteet. Aika pian Harjun valmistamien puistomuuntamoiden myynti lankesi minulle. Jonkin aikaa vastasin myyntijohtajana myös sopimusvalmistuksesta ja teollisuuden projekteista, mutta muuntamoliiketoiminnan kasvaessa siitä tuli minun päätyöni.

– Työsarka oli varsinkin alussa hyvin haastava, kun Suomen markkinoille alettiin tuoda virolaisia puistomuuntamoita. Paljon sai tehdä töitä, että saimme suomalaiset asiakkaat tietoisiksi Harju Elekteristä ja siitä, että Satmatic oli nyt myös puistomuuntamoiden toimittaja.

– Olimme verkostomessuilla useat kerrat ja kiersimme ahkerasti asiakkaiden luona. Pikkuhiljaa saimme asiakkaat vakuuttuneiksi, Aimo Laihomäki kertoilee.

– Aika nopeasti homma lähti paisumaan. Nyt viimeisten neljän vuoden aikana puistomuuntamoiden myynti on nelinkertaistunut. Aika reipasta vauhtia! Ei se tietenkään ole pelkästään hyvien myyjien ansiota. Verkkoyhtiöt ovat lähteneet rakentamaan säävarmaa sähkönjakeluverkkoa, eli korvaamaan ilmajohdot maakaapeleilla, ja sitä kautta puistomuuntamoiden tarve on kasvanut merkittävästi. Me olemme päässeet mukavasti mukaan isoihin hankkeisiin, mikä on toki edellyttänyt erittäin hyviä tuotteita ja tehokasta myyntityötä.

Miellyttävä ja avoin työympäristö

Aimo Laihomäki on viihtynyt hyvin Satmaticin palveluksessa – tai häntä suoraan siteeraten ”kovinkin hyvin”.

– Työympäristönä tämä on miellyttävä, yhteishenki on hyvä ja täällä vallitsee avoin keskusteluilmapiiri. Kaikista asioista on mahdollista puhua, eikä täällä ole klikkejä. Kun viihtyy työympäristössä, työtkin maistuvat.
 
Myös Satmaticin tulevaisuuteen mies suhtautuu positiivisesti.

– Minulla ei ole mitään syytä epäillä, etteikö sama kiito jatkuisi. Näkymät ovat oikein hyvät. Totta kai meistä riippumattomat taloudelliset tapahtumat voivat vaikuttaa negatiivisestikin, jos tulee vaikka talouspakotteita ja vastaavia.

– Yksi Satmaticin vahvuus on se, että emme ole yhden ison asiakkaan varassa. Meillä on monia isoja ja tärkeitä asiakkaita ja vieläpä teollisuuden eri sektoreilta. Jos jollakin suunnalla tulee ongelmia, niin yleensä joku toinen paikkaa.

Nikkaripappa ryhtyy lastenhoitajaksi??

Lopuksi se perinteinen ”miten lataat akkusi vapaa-ajalla?” -kysymys. Aimo Laihomäen kohdalla avainsanoja pitkällä työuralla ovat olleet liikunta ja luonto.

– Olen yrittänyt ylläpitää kuntoani muun muassa pelaamalla golfia ja yleensäkin liikunnalla. Luonnossa liikkumista ja luonnon seurailua. Erittäin hyvin akut ovat latautuneet ja työmurheet unohtuneet mökillä Ahlaisten saaristossa. Siellä piisaa sopivassa suhteessa nikkarointia ja kalastusta.

Nikkaroinnista puheen ollen: vuosien varrella Aimo Laihomäki on rakentanut Ulvilaan parikin omakotitaloa.

– Vuosi sitten myin niistä toisenkin pois. Nyt asumme Porin Kalaholmassa vähän pienemmällä tontilla ja pienemmässä talossa, kun aikuiset lapset ovat muuttaneet pois kotoa.

– Todennäköisesti ja toivottavasti lapsenlapsillekin jää tulevaisuudessa enemmän aikaa. Jälkipolvi onkin jo toiveikkaasti todennut, että ”kun pappa jää eläkkeelle, niin sittenhän meillä ei ole enää lastenhoito-ongelmia”.

Niin että hyviä ja ”työntäyteisiä” eläkepäiviä Aimo-papalle! Hänen oma toivotuksensa tämän tarinan päätteeksi kuuluu näin:

– Suuret kiitokset työkavereille, asiakkaille ja yhteistyökumppaneille hyvistä yhteistyövuosista! Ja tietenkin jatkajalle paljon hyviä kauppoja!


P.S. Aimo Laihomäen seuraajan Kari Aarniomäen haastattelun voit lukea täältä:  https://www.satmatic.fi/uutiset/Kari_Aarniomaki_siirtyy_vuoden-208.html