Julkaistu: 17.06.2019

Satmatic Academy tarjoaa upeita ura- ja opintopolkuja

Mats Wikström on mainio esimerkki siitä, millaisia ura- ja opintopolkuja Satmatic parhaimmillaan tarjoaa, ja vieläpä aika usein. Mats tuli toukokuussa 2015 kesätöihin asentajaharjoittelijaksi. Tämän vuoden alussa hän allekirjoitti vakituisen työsopimuksen. Nyt hän työskentelee suunnittelijana muun muassa Amerikan markkinoille menevien keskusten ja niiden UL-standardien parissa.  

Palataan Matsin ura- ja opintopolkuun tämän tarinan loppupuolella. Kerrotaan sitä ennen tarjolla olevista poluista hieman laajemmasta näkökulmasta – ja lanseerataan komealta kuulostava Satmatic Academy.   
Pitkän tähtäimen urapolkuja

– Pähkinänkuoressa kysymys on siitä, että me teemme useiden oppilaitosten kanssa läheistä yhteistyötä. Mahdollistamme alan opiskelijoille systemaattisen urapolun ja saamme itse tänne hyvää porukkaa töihin, tiivistää Satmaticin tuotantojohtaja Jonne Järvensivu.

– Olemme jo vuosikausia palkanneet kesätyöntekijöitä pitkän tähtäimen suunnitelmalla. Palkkaamme tuotantoon kavereita, joista osasta tulee ajan mittaan toimihenkilöitä, suunnittelijoita, projektipäälliköitä ja niin edelleen. He saavat ensin ”hallissa” hyvän pohjakoulutuksen opiskeluidensa ohessa. Opintojensa loppupuolella he voivat tehdä päättötyönsä meille ja jatkaa siitä koulutustaan vastaaviin töihin, Järvensivu täsmentää.

Työt oppii töitä tekemällä

Satmatic tekee erittäin tiivistä yhteistyötä Satakunnan ammattikorkeakoulun kanssa. Jo pitkään yhteistyötä on tehty myös ammattikoulujen ja muun muassa Porin yliopistokeskuksen kanssa. Satmaticilla on vuosittain myös kansainvälisiä harjoittelijoita.

– Ammattikoululaisia kasvatetaan tuotantotehtäviin. Myös ammattikorkeakoulun kaverit aloittavat yleensä tuotannon töissä, jos ja kun heillä ei ole koulutusta ja työkokemusta alalta. Usein he ovat ensin nelisen kuukautta hallissa tutustumassa ja harjoittelemassa, minkä jälkeen he etenevät suunnitteluun harjoittelemaan.

– Ja kun esimerkiksi ammattikorkeakoululainen on ollut yhden kesän täällä harjoittelemassa, hän pystyy talvella tekemään meille töitä opintojensa lomassa. Samalla hän saa palkkaa ja kerryttää työkokemustaan. Näitä töitä ei opi kuin oikeita töitä tekemällä, koulu antaa tietenkin hyvän pohjan, Jonne Järvensivu muistuttaa.


Kokeneet opettavat tulevia työkavereitaan

– Meillä on talvella ammattikoulusta koko ajan 2 - 5 kaveria töissä. Ja esimerkiksi tänä kesänä 20 - 25 henkilöä kesätöissä. Lisäksi meillä on joka vuosi 1 - 3 ulkomaalaista harjoittelijaa osana ammattikoulujen kansainvälistä vaihtoa. Täällä on työskennellyt muun muassa belgialaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia. Heidän työharjoittelunsa kestää yleensä 1 - 3 kuukautta.

– Vakituinen väkemme on tottunut siihen, että meillä on aina porukkaa koulutuksessa. Kokeneemmat opettavat mielellään uusia kavereita, joista monista tulee ajan saatossa heidän työtovereitaan, Jonne Järvensivu kertoo.

Asentaja, tarkastaja, suunnittelija

Palataanpa Mats Wikströmin ura- ja opintopolkuun. Tullessaan runsaat neljä vuotta sitten ensimmäistä kertaa Satmaticille kesätöihin hän oli opiskellut Satakunnan ammattikorkeakoulussa vuoden verran.
Ensimmäisen kesän Mats työskenteli asentajana, samoin läpi seuraavan talven – lähinnä pyhisin, kun opiskeluiltaan ehti. Kesällä 2016 hän siirtyi tarkastajaksi. Seuraavan kouluvuoden hän teki tarkastajan töitä opiskelujen lomassa.

– Varsinkin tarkastajan töissä opiskelut ja työnteko oli helppo sovittaa yhteen. Sain vähän itsekin päättää, milloin tulen töihin. Jos tuli vaikka yllättävä vapaapäivä koulusta, pystyin helposti tulemaan päiväksi töihin.

Myös kesän 2017 Mats teki tarkastajan töitä. Sitten olikin SAMKin päättötyön aika. Päättötyön hän teki Satmaticille UL-standardeista eli Amerikan markkinoille tarvittavista sertifikaateista.  

– Tein lopputyöni kevään ja kesän 2018 aikana. Valmistuin marraskuussa. Siinä välissä siirryin tarkastustöistä suunnittelun puolelle. Siitä lähtien olen työskennellyt täällä käytännössä täysipäiväisesti. Tämän vuoden alussa sain allekirjoittaa vakituisen työsopimuksen, Mats kertoo.

Kattavasti on autettu ja tuettu

Mats Wikström on todella tyytyväinen Satmaticin tarjoamaan polkuun.

– Ensin sain asennustöistä hyvää kokemusta. Tarkastustyöt taas olivat erittäin antoisia, niissä näki ja oppi todella paljon. Nykyisestä suunnittelutyöstäni tykkään kovasti. Se on mielenkiintoista työtä, paljon erilaisia tehtäviä. Ei todellakaan yhden ja saman puurtamista.
Mats kiittelee vuolaasti kokeneemmilta Satmaticin ammattilaisilta saamaansa oppia.

– Tosi kattavasti on tuettu ja autettu. Täällä on niin ammattitaitoista porukkaa. Aina olen voinut luottaa siihen, että joku auttaa, kun on kysyttävää. Työyhteisö on niin hyvä, että se on kyllä yksi parhaista asioista.

Luodaanpa vielä silmäys tulevaan. Millainen urapolku siintää Matsin silmissä edessäpäin?

– Haluan kehittää täällä itseäni ja osaamistani. Töitä onneksi näyttää riittävän. Totta kai minua kiinnostavat yhä isommat ja laajemmat kokonaisuudet – pikku hiljaa, kun tässä kehittyy, Mats Wikström toteaa lopuksi.

Mats Wikströn (vas.) ja Jonne Järvensivu

Lisätietoja:
Tuotantojohtaja
Jonne Järvensivu
040 7218 824
jonne.jarvensivu(at)harjuelekter.com