Julkaistu: 27.10.2019

Niko Rostedt – asennustöistä ohjelmistosuunnittelijaksi  

Edellisessä Satsissa lanseerasimme Satmatic Academyn ja kerroimme, millaisia ura- ja opintopolkuja Satmatic tarjoaa. Tuolloin kerroimme Mats Wikströmin tarinan. Mats tuli toukokuussa 2015 kesätöihin asentajaharjoittelijaksi. Nyt hän työskentelee suunnittelijana muun muassa Amerikan markkinoille menevien keskusten ja niihin liittyvien UL-standardien parissa.

Tällä kertaa urapolkujutun pääosassa on Niko Rostedt, joka siirtyi Satmaticin ohjelmistosuunnittelutehtäviin tänä syksynä.  

Ensimmäinen tavoite saavutettu

– Ensimmäistä kertaa tulin Satmaticille lyhyeen työharjoitteluun jo ammattikoulusta vuonna 2012. Vähän pitemmän jakson olin täällä ammattikoulun viimeisenä vuotena 2013.

–  Viime keväänä minulla olivat Satakunnan ammattikorkeakoulun automaatioinsinööriopinnot loppusuoralla ja hain töitä monestakin paikasta. Vanha luokkakaverini on Satmaticilla töissä ja vinkkasi, että täältä saattaisi löytyä töitä. Hain ja pääsin haastatteluun ja töihin, Niko kertoo.

Niko aloitti sähkökeskusten kytkemistyöt viime huhtikuussa. Kesäkuussa hän valmistui automaatioinsinööriksi, SAMKin päättötyön mies viimeisteli töiden ohessa.

– Syyskuussa pääsin asennustöistä suunnittelupuolelle. Teen pääasiassa ohjelmistosuunnittelua eli PLC-ohjelmointia ja jonkin verran myös piirikaavioita. Olen kovin tyytyväinen; työ ohjelmistosuunnittelijana on ollut tavoitteenani jo pitempään.

Asennustöistä hyvät opit suunnittelutehtäviin

Mats Wikströmin tavoin Niko Rostedt pitää asennustöissä saamiaan kokemuksia erittäin tärkeänä oppina suunnittelupuolen tehtäviin.

– Asennustöissä oppi tunnistamaan erinäköisiä ja -kokoisia komponentteja, lukemaan kuvia ja ymmärtämään, minkä takia ja millä tavalla mitäkin asioita tehdään.

– Aika paljon tuli asentajan roolissa keskusteltua projektipuolen ihmisten kanssa, että miksi tämä tai tuo on tehty näin tai noin. Sieltä tuli hyviä vastauksia ja välillä korjattiin – tosi hyvää vuoropuhelua. Asennustyöt olivat erittäin hyvä koulu suunnittelutehtäviin, Niko sanoo.

Matsin tapaan Niko kiittelee kokeneemmilta työkavereilta saamiaan apuja ja neuvoja.

– Apua on saanut ja saa aina kun pyytää. Se toimii täällä kyllä hienosti!

Sisäistämistä ja päättelykykyä

Entä mitkä ovat Satmaticin tuoreen ohjelmistosuunnittelijan omat vahvuudet?

– Varmasti sellainen asioiden sisäistäminen tekemisen kautta ja päättelykyky. Kun pitää saada laitteet toimimaan tietyllä tavalla, siinä vaaditaan tietynlaista päättelykykyä. Kun jokin toiminto tapahtuu, niin miten sen pitää tapahtua ja mitä siinä ei saa tapahtua. Tuollaisten juttujen sisäistäminen on ollut minulle aina suht helppoa. Mutta sen se vaatii, että pitää päästä seuraamaan tosi läheltä ja tietenkin itse tekemään.

Millainen urapolku on mielessä syksystä 2019 eteenpäin?

– Tavoitteena on tietenkin kehittää itseäni. Ihan ensin pitää oppia tässä työssä itsenäiseksi tekijäksi. Sitten pikkuhiljaa kasvattaa kannuksia luotettavaksi ammattilaiseksi, Niko Rostedt sanoo.