Julkaistu: 27.03.2019

EAC-merkintä helpottaa sähkökeskusten vientiä Venäjälle

Satmaticin valmistamien sähkökeskusten vienti Venäjälle helpottui suuresti tammikuun lopulla, jolloin Satmaticille myönnettiin niin sanottu EAC-sertifikaatti. Sertifikaatin ansiosta vienti on nyt huomattavasti joustavampaa ja notkeampaa myös muihin Euraasian talousunionin (EAEU) valtioihin eli Kazakstaniin, Valko-Venäjälle, Kirgisiaan ja Armeniaan.

– EAC- eli Eurasian Conformity -merkintä tuli voimaan viime heinäkuussa. Siitä lähtien Euraasian talousyhteisön alueella on alettu vaatia nähtäväksi ja todennettavaksi kaikki sertifiointimenetelmien ja -prosessien dokumentit. EAC-merkintä vastaa periaatteessa Euroopan CE-merkintää, kertoo myyntipäällikkö ja sähkötöiden johtaja Kari Aarniomäki Satmaticilta.

– Nyt kaikki EAEU-maihin toimitettavat keskukset pitää merkitä EAC-merkinnällä. Merkintää ei kuitenkaan saa käyttää, ellei yritykselle ole myönnetty EAC-sertifikaattia. Siksi päätimme välittömästi sellaisen hankkia.
 

Ongelmitta määränpäähän
Tähän malliin asiat etenivät: Viime marraskuun lopulla Satmaticin tiloissa Ulvilassa suoritettiin auditointi, jossa käytiin läpi muun muassa laatujärjestelmät ja toimintatavat, eli tarkistettiin, miten keskuksia käytännössä tehdään. Auditointi läpäistiin ilman poikkeamia, mitään lisäselvityksiä ei vaadittu. Itse sertifikaatti luovutettiin Satmaticille tämän vuoden puolella 31. tammikuuta.

Avaintekijöinä auditointi- ja sertifiointiprosessissa toimivat Suomesta SGS Fimko Oy:n asiantuntija Victoria Lindqvist ja Venäjältä Radiophysics Test Technologies Co:n sertifiointiekspertti Elbrus Khadyzov. Tulevaisuudessa sertifiointiasiantuntija käy Ulvilassa kerran vuodessa tarkistamassa, että kaikki on edelleen mallillaan.

– Nyt meillä on oikeudet viedä valmistamiamme keskuksia Venäjälle ja neljään muuhun Euraasian talousyhteisön maahan. Ilman sertifikaattia ja EAC-merkintää niiden vienti olisi uusien määräysten vuoksi todella vaikeaa, ellei peräti mahdotonta. Tämä on meille iso valttikortti, sillä EAC-sertifikaatit ovat suomalaisyrityksillä vielä tosi harvinaisia, Kari Aarniomäki sanoo.

– Käytännössä vienti sujuu nyt niin, että EAC-merkintä pitää olla vientipapereissa ja puulaatikoissa, joihin keskukset pakataan. Kun pakkauksen ulkopuolella näkyvät EAC-merkki ja sertifikaattinumerot, vienti sujuu joutuisasti. Venäläinen sertifiointiekspertti totesikin, että kun nämä asiat on hoidettu oikein, toimitus menee ongelmitta määränpäähän.
 

Ajoitus osui nappiin
Kari Aarniomäki iloitsee myös siitä, että EAC-sertifikaatin saamisen ajoitus osui nappiin.

– Meillä oli juuri valmistunut ja valmistumassa parikin projektia, joiden tiimoilta keskuksia oli lähdössä Venäjälle. Vienti Venäjän suuntaan on ollut viime vuosina aika hiljaista, mutta aivan viime aikoina tietyt tilaaja-asiakkaamme ovat saaneet sinne uusia projekteja.

– Olemme viime viikkoina markkinoineet sertifikaattiamme asiakkaillemme. Kaikki tilaajapuolen asiakkaat eivät ole vielä edes tienneet, että tällainen uusi EAC-merkintä on tullut pakolliseksi. Tämä saattaa tosiaan olla meille melkoinen valttikortti, Aarniomäki toteaa.  

Lisätietoja:
Myyntipäällikkö, sähkötöiden johtaja
Kari Aarniomäki
GSM 044 537 9881
kari.aarniomaki(at)harjuelekter.com