Julkaistu: 19.06.2017

Esittelyssä Satmaticin ja Finnkumun uudet varatoimitusjohtajat


Satmatic ja sen tytäryhtiö Finnkumu ovat tehneet viime aikoina kaksi merkittävää nimitystä. Satmaticin varatoimitusjohtajaksi on nimitetty Rainer Nurkkala ja Finnkumun varatoimitusjohtajaksi Maire Korpi.

Kumpainenkin tuntee yrityksensä viimeisen päälle perusteellisesti. Rainer Nurkkala on työskennellyt Satmaticin myyntitehtävissä vuodesta 2009 ja Maire Korpi aloitti Finnkumussa jo 2004. Sekin heitä yhdistää, että molemmat jatkavat varatoimitusjohtajan pestin ohessa myös myyntijohtajana.

Mutta mitä ovat naisiaan ja miehiään uudet varatoimitusjohtajat ja kuinka heidän reittinsä on kulkenut nykyisiin tehtäviin?

ABB:ltä Finnkumuun

– Tulin muuntamokauppiaaksi Finnkumulle perustajajäsenten joukossa alkuvuodesta 2004. Sitä ennen olin vastaavissa tehtävissä ABB:llä. Siellä vierähti yli 20 vuotta, Maire Korpi kertoo.

Maire Korpi on käytännössä ollut Finnkumun palveluksessa paria kuukautta vaille sen perustamisesta lähtien. Yrityksen perusti Jorma Viljanmaa marraskuussa 2003. Aluksi yritys toimi Vaasassa, kunnes 2005 se siirtyi Kurikkaan. Satmatic hankki Finnkumun omistukseensa kesäkuussa 2014.

Finnkumu suunnittelee, valmistaa ja myy sähkönjakeluun tarkoitettuja tuotteita: ulosasennettavia puistomuuntamoita ja kaapelijakokaappeja. Tuotevalikoimaan kuuluvat lisäksi sisämuuntamoiden pienjännitekojeistot ja ilmaeristeiset keskijännitekojeistot.

Viime vuosina Finnkumu on palkittu monituisilla palkinnoilla. Vuonna 2014 Suomen Asiakastieto myönsi Finnkumulle Suomen Vahvin Yritys -arvonimen. Seuraavana vuonna Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät palkitsi Finnkumun vuoden maakunnallisena yrityksenä. Lisäksi Kauppalehden tutkimus- ja analyysiyksikkö Balance Consulting on luokitellut Finnkumun vuosien 2015 ja 2016 menestyjäyritykseksi.

Sitoutunut porukka

Mitkä sitten ovat tekijät Finnkumun mainion menestyksen takana?

– Meillä on oma asiakaskuntamme, joka arvostaa kotimaisuutta, laatua ja asiakaspalvelua. Teemme myös pitkälle räätälöityjä muuntamoratkaisuja. Hinnalla emme pysty kisaamaan isojen valmistajien ja toimitusten kanssa, mutta kauppoja on silti meillekin riittänyt ja tulosta on syntynyt.

– Meillä on hyvin sitoutunut ja pieni porukka, joka paiskii kovasti hommia. Työmoraali on korkea, sellaista eteläpohjalaista meininkiä, Maire Korpi kertoo näkemyksensä menestyksen syistä.

– Työnkuvani ei ole toistaiseksi paljon muuttunut varatoimitusjohtajuuden myötä. Pienessä firmassa on tullut tehtyä operatiivisia tehtäviä tähänkin saakka myyntijohtajan työn ohella. Lisäksi hoidan myyntilaskutuksen.

– Hallinnolliset tehtävät tulivat tutuiksi takavuosina sitäkin kautta, että olin Finnkumun hallituksessa ennen Satmatic-liitosta. Toki myyntityöt ovat vieneet – ja vievät – suurimman osan työajastani. Eipä tule aika pitkäksi, tykkään työstäni!

Automaatiota ja älyä

Miten Finnkumu on vuosien varrella muuttunut?

– Liikevaihto on kasvanut tasaisesti. Maakaapeloinnin myötä muuntamoiden määrät ovat moninkertaistuneet. Olemme pystyneet pitämään noin 30 prosentin markkinaosuuden, vaikka kilpailu alalla on nykyään kovaa. Uusia muuntamovalmistajia tuntuu tulevan vuosittain.

Entä miltä näyttää kurikkalaisyrityksen tulevaisuus? Millainen yritys Finnkumu on viiden vuoden päästä?

– Muuntamobisnes pysynee aika samansuuntaisena. Automaation ja älyn osuus muuntamoissa luultavasti lisääntyy edelleen. Sähköverkon kaapelointi jatkuu ja muuntamomäärät pysyvät korkeina. Tämän jälkeen alkavat vanhojen, verkossa olevien, muuntamoiden saneeraukset.

– Muuntamoiden turvallisuus paranee. Asiakkailta tulee omia toivomuksia. Standardit ja sertifikaatit asettavat omat vuosittaiset vaatimuksensa niin tuote- kuin ympäristömielessä. Kilpailijoitakaan ei sovi unohtaa, Maire Korpi listaa tulevaisuuden haasteita.

Ennakkoluulot hälvenivät

Finnkumun siirtyminen kokonaan Satmaticin omistukseen kesällä 2014 on tuonut mukanaan kaikenlaista uutta – pitkän linjan finnkumulaisen mielestä pääasiassa positiivisia juttuja.

– Toki talossa oli monenlaisia ennakkoluuloja. Ainahan se vähän arveluttaa ja pelottaakin, kun omistaja vaihtuu. Yhteistyö on kuitenkin toiminut erittäin hyvin. Olemme saaneet Satmaticin kautta myyntiin ja tuotantoon ohjausjärjestelmän, joka helpottaa suuresti töiden kirjaamista. Aikaisemmin hoitelin kauppojen avaukset wordillä ja kirjaukset excelillä. Olemme myös päässeet sähköiseen laskutukseen.

– Uudet työkaverit niin Satmaticilla kuin Satmaticin emoyhtiöllä Harjulla ovat asiallista ja tosi mukavaa porukkaa. Monessa mielessä olemme jatkaneet vanhaan malliin. Isompi firma taustalla antaa asiakkaillekin turvaa.

Monen sortin hyötyliikuntaa

Ennen kuin tämän tarinan päähenkilö vaihtuu Maire Korvesta Rainer Nurkkalaksi, kysykäämme ensin mainitulta, kuinka se työvire pysyy jatkuvasti korkealla.

– Talvella hiihtelen ja kuntoilen, kesällä tulee harrastettua monenlaista hyötyliikuntaa. Puutarhaharrastus on ollut jo pitkään mielipuuhaani. Se on mielekästä vastapainoa kiivaalle työtahdille ja tietokoneen ääressä istumiselle – varsinkin kun saa vielä maistella oman sadon tuotteita.

– Mökillä on hyvät marjamaastot, joten marjoja tulee hamstrattua reilusti. Pari vuotta sitten hankin sähköpyörän, jolla on kiva ajella kesäaikaan. Lapset ovat tällä hetkellä Kuopiossa ja Jyväskylässä, mutta toiveissa on, että muuttaisivat lähemmäksi Etelä-Pohjanmaata. Lapsenlapsia ei vielä ole, mutta kovasti semmoisia odotan, Maire Korpi naurahtaa.

Maire Korpi on Finnkumu Oy:n tuore varatoimitusjohtaja

Maailmalta takaisin Satakuntaan

Finnkumun emoyhtiön Satmaticin uusi varatoimitusjohtaja Rainer Nurkkala asteli Satmaticin palvelukseen vuonna 2009. Pari ensimmäistä vuotta hän työskenteli myyntipäällikkönä, kunnes vuonna 2011 hänet nimitettiin myyntijohtajaksi. Mutta miksi mies aikoinaan hakeutui ulvilalaisyrityksen leipiin?     

– Olin seurannut Satmaticia oikeastaan ihan sen perustamisesta asti. Yrityksen toimiala oli ja on sydäntä lähellä. Näin jo silloin, että Satmaticin kehitysnäkymät olivat oikein hyvät, Rainer Nurkkala muistelee vuotta 2009.

Rainer Nurkkala oli ehtinyt tehdä mittavan ja monipuolisen työuran ennen siirtymistään Satmaticiin.

– Pisimpään olen ollut Siemensin palveluksessa – kaikkiaan kuusitoista vuotta. Siitä ajasta työskentelin Yhdysvalloissa ja Saksassa yhteensä kymmenisen vuotta. Siemensin jälkeen olin muutaman vuoden Hämeenlinnassa laserteknologiaan liittyvässä startup-yrityksessä.

– Näistä kokemuksista tuli ammennettua arvokkaita oppeja niin suuren kuin pienen yrityksen toiminnasta. Jossain vaiheessa alkoi paluumuutto Satakuntaan nousta yhä useammin omaan ja perheeni mieleen.

Monia reittejä päämäärään

Niinpä Kokemäeltä lähtöisin oleva Rainer Nurkkala muutti perheineen takaisin Satakuntaan. Nykyisin hän asuu Satmaticin kotikaupungissa Ulvilassa. Kymmenestä ulkomailla vietetystä vuodesta tarttui monenlaista oppia ja kokemusta.

– Kaikinpuolinen joustavuus oli varmasti suurin oppi. Maailmalla oppi näkemään, että päämäärään voi päästä monilla eri tavoilla.

Senkin Rainer Nurkkala huomasi, ettei ruoho välttämättä ole yhtään sen vihreämpää aidan takana.

– Kovin monet suomalaiset yliarvostavat elämää ulkomailla. Varmaan opin arvioimaan kriittisesti muiden maiden toimintatapoja.

Asiakkaalta parhaat vinkit

Siispä tulkaamme takaisin aidan tälle puolen. Satmatic oli siis Rainer Nurkkalan mielestä vuonna 2009 hyvässä kehitysvaiheessa. Miehen kahdeksan Satmatic-vuoden aikana tuo näkymä on osoittautunut oikeaksi; kehitystä on tapahtunut monella rintamalla.

– Asiakaskunta on jatkuvasti laajentunut. Olemme löytäneet myös ”kadotettuja asiakassuhteita” eli saaneet uusvanhoja asiakkaita. Projektitoiminnassa ja sopimusvalmistuksessa olemme laajentuneet huomattavasti ja kokonaissähköistysprojekteissa olemmekin täyden palvelun talo. Kasvua on tullut sekä asiakasmäärissä että liikevaihdossa.

– Aivan viime aikoina myös esimerkiksi aurinkosähkö on lähtenyt kunnolla vauhtiin. Viime ja etenkin tänä vuonna aurinkoenergiarintamalla on tapahtunut todella reipasta kehitystä, nyt neuvottelemme jatkuvasti isoista toimituksista. Aurinkosähkö on tullut osaksi arkipäiväämme, Nurkkala iloitsee.

Rainer Nurkkalalla on selvä näkemys syistä, joiden vuoksi Satmatic on jo vuosia pärjännyt kovassa kilpailussa.

– Me olemme uskaltaneet uudistua. Olemme ottaneet hallittuja riskejä ja kehittäneet määrätietoisesti uusia ratkaisuja samalla pitäen kiinni hyviksi havaituista perinteistä. Teemme jatkuvasti jotain uutta, mikä pitää meidät kilpailukykyisenä. Haemme uusia asiakkaita ja uudistamme olemassa olevia asiakassuhteita, joista jotkut ovat kestäneet jo reilusti yli 20 vuotta. Asiakkaan kuunteleminen on kaikkein tärkeintä. Niin se vain on, että asiakkaalta ne parhaat vinkit tulevat.

Loistavia kasvunäkymiä

 Satmaticin varatoimitusjohtaja näkee myös tulevaisuuden vallan valoisana.

– Onneksi toimintaympäristökin näyttää vilkastuneen ja yhä vilkastuvan. Viime vuosina meillä on yleensä loppuvuosi ollut kiireinen, mutta tammi-helmikuussa on ollut varsin rauhallista. Tänä vuonna on menty täysillä alusta asti.

Luodaanpa vielä katseet viiden vuoden päähän. Millainen yritys Satmatic on vuonna 2022?

– Pidämme kiinni nykyisistä vahvuuksistamme ja jatkamme määrätietoista uudistumista. Kaikki uudistuvaan energiaan liittyvä kasvaa suhteessa eniten. Myös esimerkiksi kokonaissähköistysprojektit kasvavat vahvasti. Lisäksi uskon, että meriteollisuudessa olemme erittäin paljon nykyistä vahvemmin mukana. Sillä suunnalla on loistavia kasvunäkymiä. Ylipäätään näen tasaista kasvua, Rainer Nurkkala visioi.

Kuntosalia ja remonttihommia

Entä miten työnkuva on muuttunut, kun työsarkaan kuuluvat myyntijohtajan töiden lisäksi nyt myös varatoimitusjohtajan vastuut?   

– Hallinnollisia tehtäviä on tietenkin tullut jonkin verran lisää, mutta myynti on kuitenkin vienyt arvioimaani enemmän aikaa. Onneksi tämä on niin mielenkiintoista, ettei väsymys ole iskenyt. Tai jos onkin, niin vain ohimenevästi.

Ja jottei väsymys iske vastedeskään, kunnosta pitää tietenkin huolehtia.

– Käyn säännöllisesti kuntosalilla. Uinti on tullut mukaan viime aikoina, ja jonkin verran pelaan myös golfia. Kaikenmoiset remonttihommat rentouttavat mukavasti, ja niissä näkee myös työnsä jäljen, Rainer Nurkkala kertoo.

Satmatic Oy:n varatoimitusjohtaja Rainer Nurkkala työmatkalla Shanghaissa