Julkaistu: 16.10.2014

Suomessako syksy?
 

Kyllä, luonnossa on. Ruskassa roihuava luonto säväyttää ja akut on ladattu lomilla täyteen. Pimenevät ja viilentyvät illat supistavat ulkona oleskelua. Elämme suomalaisen työelämän tehokkainta aikaa.

Talouselämässä syksyn synkkyyttä ei näy – ainakaan joka suunnalla. Ilahduttavaa on ollut havaita, että vuosien jälkeen monet investoinnit Suomeen ovat lähteneet liikkeelle. Puunjalostusta, kaasuterminaaleja, voimalaitoksia ja laivoja on putkahdellut uutisiin tuoden positiivista uskoa tulevaisuuteen. Sähkönjakelun verkostouudistus on sekin hyvässä vauhdissa.

Valitettavasti tekniikan vienti on hieman alamaissa, ja tietenkin Ukrainan kriisistä syntyneet ratkaisut ovat heikentäneet erityisesti elintarviketeollisuuden näkymiä. Toivotaan, että hyvä ja kilpailukykyä nostava kehitys jatkuu ja löydämme takaisin iskukykyisen hyvinvointivaltion, jolla suomalainen osaaminen nousee taas täyteen kukoistukseen.

Robotiikka, virtualisointi, uusiutuvat energiat ja suunnitteluosaaminen voivat olla niitä päänavaajia, joilla menestystä tulee. Niiden avulla voimme nähdä vielä sen kauan uumoillun työvoimapulankin.

Valoa näkyvissä

Yhä älykkäämpi ja tehokkaampi robottien lisäkäyttö auttaa varmasti – myös kisassa tulevaisuuden työvoimapulaa vastaan. Siinä rinnalla voimme oppia paremmiksi projektitekijöiksi. Kehittämällä itsenäisiä ja pitkälle automatisoituja koneita pystymme vahvistamaan Suomen vientiteollisuutta.

Kotimaisen teollisuuden vahva digitalisoituminen auttaa meitä matkalla kohti kilpailukykyisempää tulevaisuutta. Sähkötekniikka on jo nyt yhdentynyt automaatiotekniikkaan, ja vähintään yhtä lujasti se limittyy tietotekniikkaan. Tarvitsemme yhä enemmän sähköalan ammattilaisia, jotka hallitsevat suvereenisti myös tietotekniikan. 

Haluan luoda uskoa siihen, että kyllä Suomi tästä nousee! Valoa on näkyvissä. Eikä vähiten siksi, että kännykkä- ja tablettimaailmassa sulavasti elävän nuorison tietotekniset valmiudet ovat huippuluokkaa.

Suosittu ja kasvava peliteollisuus lähestyy vauhdilla muuta teollisuutta. Tätä kautta suomalaisnuorille aukeaa mainioita mahdollisuuksia. Harppaus pelimaailman osaamisesta vaikkapa jonkin voimalaitoksen ohjauspuolelle on yllättävän lyhyt. Hyvin samanlaista ohjelmapuolen tekemistä kumpainenkin. Samalla nämä nuoret tietotekniikan ja pelien ohjelmoinnin virtuoosit voivat luoda voimalaitosten valvomoista huomattavasti nykyistä mielekkäämpiä ja viihtyisämpiä tuomalla sinne pelimaailmasta oppimaansa visuaalisuutta.

Pois turha synkkyys ja ennakkoluulottomasti kohti valoisaa tulevaisuutta! 

Raikasta syksyä kaikille toivottaen

 

Simo Puustelli

Toimitusjohtaja