Julkaistu: 04.07.2016

Satmaticin suunnittelupäällikkö Juha Lehdolle Parocin Puolan tehdas on tuttu työmaa

 

Parocin Puolan tehdas on Juha Lehdolle tuttu työmaa

Puolan maisemat alkavat olla tuiki tuttuja Satmaticin suunnittelupäällikkö Juha Lehdolle. Ensimmäisen kerran hän oli työkeikalla Puolan Trzemesznossa noin 18 vuotta sitten. Tänä keväänä hän työskenteli siellä jälleen pari kuukautta.

Tarkkaan ottaen Lehdon kohteena ja työmaana on ollut Satmaticin pitkäaikaisen asiakkaan, Paroc Groupin, omistama kivivillatehdas. Paroc osti vajaat kolmesataa kilometriä Varsovasta länteen sijaitsevan tehtaan vuonna 1996.

Kahdenkymmenen vuoden aikana tehdasta on jatkuvasti laajennettu ja modernisoitu. Satmatic on saanut olla uudistuksissa vahvasti mukana. 

– Laskeskelin, että olen ollut Puolassa Paroc-komennuksilla yhteensä yli kaksi ja puoli vuotta. Pisin Puolan keikka oli vuonna 2008, jolloin reissu kesti peräti kymmenen kuukautta, Lehto kertoo.

Jälkitöitä riittää aina

Tällä kertaa Lehdon työkeikka liittyi vuorivilla- eli kivivillatehtaan kolmoslinjan jo kolmanteen modernisointiin ja muun muassa vanhan karkaisu-uunin uusimiseen.

– Tämänkertaisen Trzemeszno-projektin suunnittelu alkoi viime lokakuussa. Sitä hoitelin Ulvilasta käsin. Hyvin tiivis ja haasteellinen suunnittelurupeama jatkui hieman yli vuodenvaihteen. Työt paikan päällä alkoivat helmikuun alussa. Käyttöönotto kesti melko normaalit neljä kuukautta. Kaikki sujui mallikkaasti.

Juha Lehto oli itse tiiviisti Trzemesznossa huhtikuun alusta kesäkuun alkuun. Haastatteluhetkellä juhannusviikolla hän oli oman työpöytänsä ääressä Ulvilassa.

– Juhannuksen jälkeen lähden Puolaan vielä pariksi viikoksi. Eivät tällaiset projektit katkea kuin veitsellä leikaten, vaan jälkitöitä riittää aina. Ja ehkä syksyllä tulee vielä jokin lisätyö, mutta se selviää vasta tuonnempana.

Pomon hommista haalaritöihin

Juha Lehto on tottunut siihen, että ulkomaankomennuksilla töitä paiskitaan reippaasti.

– Työpäivät kestivät jälleen vähintään kymmenen tuntia. Myös lauantait tehtiin töitä. Varsinkin pari-kolme viikkoa ahkeroitiin oikein kunnolla. Vapaa-aika tuppaa olemaan noilla reissuilla aika vähäistä ja askeettista.

– Pääasiassa Parocin porukoista koostunut sähkö-automaatiotiimimme oli tosi hyvä. Kaikki kannustivat hienosti toisiaan. Työt sujuivat tehokkaasti ja erittäin hyvässä hengessä, vaikka välillä tuotantopaineet aiheuttivat melkoista kiirettä.

Juha Lehdon urakkana oli päivittää PCS7-ohjausjärjestelmää. Vaikka automaatiojärjestelmä on Lehdolle tuttu kuin mikä, haasteita riitti.

– Päivitin systeemiä kerralla kaksikin pykälää ylöspäin. Kaikkine turvasysteemeineen ja taajuusmuuttajaohjauksineen siinä oli minullekin paljon uutta opittavaa. Samalla tuli päivitettyä runsaasti omaa osaamista – järjestelmän päivityksen ohessa. Tekee ammattitaidolle todella hyvää, kun joutuu välillä haalaritöihin pomon hommista ja suunnittelupöydän takaa.

Paljon hienoja kokemuksia

Juha Lehto on tuoreimpaan Paroc Polskan projektiin hyvin tyytyväinen.

– Asiakkaan puolelta ei ole tullut mitään negatiivista sanottavaa, joten kaiketi myös asiakas lienee tyytyväinen.

Juha Lehto suosittelee lämpimästi ulkomaankomennuksia.

– Ehdottomasti suosittelen – varsinkin vähän nuoremmille. Menkää ihmeessä, sieltä voi saada todella paljon hienoja kokemuksia. Ja kannattaa mennä sillä asenteella, että siellä täytyy oikeasti laittaa haalarit päälle ja paiskia hommia. Kovaa työtä ei sovi vierastaa.

Niin, ja niistä muista ulkomaankomennuksista. Puolan lisäksi muun muassa Liettua on tullut vuosikymmenten varrella Juha Lehdolle kovin tutuksi. Ensimmäisen kerran hän suunnitteli Parocin Liettuan kivivillatehtaan ohjausjärjestelmän automaatio-osuutta jo kaksikymmentä vuotta sitten. Lehdon Liettua-kokemuksista kerroimme viitisen vuotta sitten. 

Paroc Group

Paroc Group on kansainvälinen kivivillaeristeiden tuottaja, jonka pääkonttori on Suomessa. Paroc Groupilla on tuotantolaitoksia viidessä maassa – Suomen ja Puolan lisäksi Ruotsissa, Liettuassa ja Venäjällä. Paroc on nykyisin Suomen, Ruotsin ja Baltian maiden johtava eristetoimittaja.

Tuotenimestä PAROC ja tutusta punavalkoraidallisesta pakkauksesta tunnistettavat tuotteet sisältävät rakennuseristeitä, teknisiin järjestelmiin ja laivoihin tarkoitettuja eristeitä, sandwich-elementtejä sekä akustiikkatuotteita.

www.paroc.fi

Lisätietoja:

Suunnittelupäällikkö
Juha Lehto
GSM 050 548 5650
juha.lehto(at)satmatic.fi