Julkaistu: 21.10.2016

Satmatic yhä vahvemmin mukana rakentamassa Elenia Säävarmaa

 

Turvattua sähkönjakelua

Elenia Oy palvelee noin 417 000 kotitalous-, yritys- ja yhteiskunta-asiakasta sadan kunnan alueella Kanta- ja Päijät-Hämeessä, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa sekä Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Elenian ydintehtävä on huolehtia sähköverkon toimivuudesta ja rakentaa verkkoa kumppaneittensa kanssa. Kaiken kaikkiaan Elenialla on sähköverkkoa noin 67 600 kilometriä – reippaasti yli puolitoista kertaa maapallon ympäri.

Yksi Elenian monista keskeisistä kumppaneista on Satmatic. Vajaan kolmen viime vuoden ajan hyvin olennainen osa kumppanuutta on ollut Elenia Säävarma -niminen projekti. Eikä se ole ihan pikkuruinen projekti.

2 500 kilometriä vuodessa

Elenia Säävarman tavoitteena on nostaa maakaapeloidun sähköverkon osuus nykyisestä noin 34 prosentista 70 prosenttiin vuoteen 2028 mennessä. Käytännössä Elenia rakentaa maakaapeloitua sähköverkkoa noin 2 500 kilometriä vuodessa. Tänä vuonna yhtiö investoi sähköverkkoon ja verkkopalveluihin 115 miljoonaa euroa

Elenia perustelee suurprojektinsa välttämättömyyttä seuraavilla faktoilla:

– Muun muassa myrskyt, lumikuormat ja ukkoset aiheuttavat vaikeuksia sähkönjakelulle. Myrskyjen seurauksena sähkömarkkinalain vaatimukset verkkoyhtiöille kiristyivät vuonna 2013.

– Maakaapelointi kannattaa tehdä nyt, kun sähköverkkoja joka tapauksessa uusitaan. Johdot, jotka on rakennettu 1960- ja 70-luvuilla, ovat tulossa tiensä päähän. Maakaapeli kestää säitä ja on ympäristöystävällinen, kertoo Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki.

– Maakaapelin investointikustannus on suurempi kuin ilmajohdon, mutta kun otamme huomioon ylläpidon ja sähkökatkojen aiheuttamat kustannukset johdon koko elinajalta, maakaapeli ei ole ilmajohtoa kalliimpi. Maakaapeloinnin yleistyessä hintasuhde kääntyy selvästi maakaapelin eduksi.

Kumppanuus jatkuu

Satmatic on ollut vahvasti mukana Elenia Säävarman rakentamisessa vuoden 2014 alusta. Kolmen vuoden sopimuskausi päättyy tämän vuoden lopussa, mutta kumppanuus jatkuu senkin jälkeen.

– Olemme juuri tehneet Elenian kanssa kahden vuoden optiosopimuksen, iloitsee Satmaticin myyntijohtaja Aimo Laihomäki.

– Olemme toimittaneet Elenialle sekä tuhannen kVA:n (kilovolttiampeerin) että 630 kVA:n muuntamoita. Tulevalla optiokaudella muuntamotyypit hieman muuttuvat; teemme myös pienempiä muuntamoita ja volyymitkin kasvavat.

Tähän mennessä Satmatic on suunnitellut, valmistanut ja toimittanut Elenialle noin sata muuntamoa per vuosi.

– Volyymit nousevat ensi vuonna reilusti, ja Satmatic saa huomattavasti nykyistä suuremman roolin. Optiokaudella Satmatic toimittaa meille 300 - 400 muuntamoa vuodessa, Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki paljastaa.  

– Elenialla on useita verkkourakoitsijoita, jotka laittavat muuntamot paikoilleen. Meidän toimitusehdoksemme on sovittu ”työmaalle alas laskettuna”. Eli käytännössä urakoitsijan yhteyshenkilö näyttää kulloisellakin työmaalla, mihin ja miten päin valmis muuntamo sorapedille lasketaan, Satmaticin Aimo Laihomäki selvittää.

Räätälöityjä muuntamoita

Yhteistyö Elenian kanssa on sujunut hyvässä hengessä ja Satmatic on saanut toimitukset toteutettua ajallaan.

– Laatukin on kaiketi ollut kohdallaan, koska asiakas on päättänyt jatkaa kanssamme, Laihomäki arvelee.

Muuntamot on räätälöity juuri Elenian tarpeisiin sopiviksi. Lisää räätälöintiä on luvassa tulevalla kaksivuotiskaudella.

– Nyt kun alamme tehdä isompien rinnalla myös hieman pienempiä muuntamoita, se on vaatinut ja vaatii jälleen uutta kehittämistä ja soveltamista.

– Haluamme pitää laadun ja palvelun korkealla tasolla. Olemme pitäneet Elenian väen kanssa säännöllisesti – pari kertaa vuodessa – seurantapalavereja, joissa on tarkistettu muun muassa toimitusten sujuvuus, Aimo Laihomäki kertoo.

Luotettava ja varma kumppani

Mutta mitä tuumii asiakas Elenia Satmaticilta saamastaan palvelusta?

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Satmatic on osoittautunut erittäin luotettavaksi ja toimivaksi kumppaniksi. Toimitusvarmuus ja laatu ovat hyvät, sanoo Elenian verkkojohtaja Jorma Myllymäki.

– Sopimuskauden alussa Satmatic oli hieman varovainen ja konservatiivinen uuden kehittämisessä. Matkan varrella nopeus ja joustavuus ovat parantuneet. Ja mikä tärkeintä: perusasiat ovat erittäin hyvin hallussa ja sovituista toimitusajoista on pidetty hyvin kiinni.

– Olemme yhdessä Satmaticin kanssa seuranneet tiiviisti, että laatu pysyy korkealla tasolla. Haluamme yleensäkin kehittää kumppanuutta systemaattisesti ja toimia verkostoissamme niin, että kaikki osapuolet hyötyvät, Myllymäki korostaa.

Tuhti tietopaketti Elenia Säävarmasta löytyy osoitteesta www.elenia.fi/sahko/saavarma

Lisätietoja:

Aimo Laihomäki

Myyntijohtaja

Aimo Laihomäki

GSM 050 3669 060

aimo.laihomaki(at)satmatic.fi