Julkaistu: 16.10.2014

Satmatic toimii nyt SFS-EN 61439 -standardin mukaisesti
 

Uusi, sähköjakokeskusten valmistusta koskeva standardi astuu voimaan 1. marraskuuta. Samalla vanha standardi (60439) lakkaa olemasta voimasta.

Satmatic on tässäkin uudistuksessa ajan hermolla. Uusi SFS-EN 61439 -standardi on otettu haltuun yhteistyössä SGS-konserniin kuuluvan SGS Fimkon kanssa. SGS on maailman johtava tarkastus-, verifiointi-, testaus- ja sertifiointiyritys.

– Kävimme lokakuun ensimmäisellä viikolla tuotannon auditoinnin yhteydessä läpi vielä kertaalleen kaikki uuden standardin vaatimukset ja vaikutukset. Tässä auditoinnissa varmistimme yhdessä SGS Fimkon kanssa uuden standardin vaatimusten täyttymisen ja muutimme dokumentaatiomme vastamaan uutta standardia, selvittää osastopäällikkö Matti Grönlund Satmaticilta.

Uutta IEC 61439 -standardia, joka Suomessa on siis vahvistettu tunnuksella SFS-EN 61439, ovat vaatineet markkinoille lukuisat maailmanlaajuiset yritykset.

– Tämä on meille hyvin tärkeä kilpailuvaltti. Teemme nyt virallisestikin uuden standardin mukaisia keskuksia ja olemme samalla viivalla maailmanlaajuisten kilpailijoidemme kanssa, Grönlund sanoo.

Uuden standardin tarkoitus on ennen kaikkea varmistaa ja dokumentoida, että jakokeskukset on toteutettu turvallisesti ja toimivasti. IEC 61439 on suunnattu kattamaan kaikki jakokeskusten kokoonpanot. Matti Grönlund antaa mielellään lisätietoja Satmaticin asiakkaille siitä, mitä kaikkea uusi standardi tarkoittaa käytännössä.

Uuden standardin hankkimisessa Satmatic on siis tehnyt tiiviistä ja sujuvaa yhteistyötä SGS Fimkon kanssa. Säännöllinen yhteistyö jatkuu myös tulevaisuudessa.

– SGS Fimkon asiantuntijat tekevät säännöllisiä auditointeja sekä Ulvilan että Keravan yksiköissämme – molemmissa vähintään kerran vuodessa. Näillä auditoinneilla varmistamme, että tuotteemme täyttävät jatkossakin kaikki standardin vaatimukset, Grönlund kertoo.

Yhteistyötä laajalla rintamalla

Satmatic ja SGS Fimko ovat tehneet viime vuodet yhteistyötä laajemmallakin rintamalla, tuotesertifiointien lisäksi. Syksystä 2012 lähtien SGS Fimko on vastannut myös Satmaticin laatu- ja ympäristösertifikaattien säännöllisistä auditoinneista.

Vajaan parin vuoden takaisessa haastattelussa (Satsi 4/2012) SGS Fimkon Lead Auditor Ari Heinimäki totesi Satmaticin laatu- ja ympäristöasioiden olevan ”kaiken kaikkiaan hyvin hallinnassa”. Tuolloin Heinimäki oli juuri tehnyt arvioinnit Satmaticin toimipaikoissa Ulvilassa ja Keravalla. Tarkastelun kohteena olivat sekä ISO 9001 -laatujärjestelmä että ISO 14001 -ympäristöjärjestelmä.

Heinimäki vastasi myös kysymykseen ”miksi laatu- ja ympäristöjärjestelmät sertifikaatteineen ovat niin tärkeitä yhä useammille yrityksille?” tähän tapaan:  

– Niiden avulla asiakas saa varmuuden siitä, että yritys toimii laadukkaasti. Eli asiakas saa sitä mitä tilaa, eikä sitä mitä milloinkin sattuu tulemaan. Laatujärjestelmän ideana on, että voidaan luottaa asiantuntijan käyvän säännöllisesti katsomassa ja arvioimassa, että yritys toimii niin kuin se sanoo toimivansa. Järjestelmään on tarkoin kirjattu tietyt vaatimukset, joilla varmistetaan asiakastoiveen täyttyminen.

Samaisessa haastattelussa Satmaticissa laatuasioista vastaava hallinnon asiantuntija Markku Levo valotti yrityksen laatupolitiikkaa: 

– Satmaticin laatupolitiikkana on tehdä laatua toimitusvarmasti. Toimitusvarmuuden merkitys on jatkuvasti kasvanut. Toimintamme tähtää siihen, että saamme kaikki toimitukset lähtemään ajallaan ja että laatu on varmasti asiakkaan kanssa sovitulla tasolla.

– Vähänkin isommissa asiakkuuksissa laatusertifikaatit ovat hyvin tärkeitä, usein välttämättömiä. Monet asiakkaat pitävät sertifioituja järjestelmiä jo itsestäänselvyytenä – etenkin laatupuolella mutta yhä enemmän myös ympäristöasioissa. Se on asiakkaillekin paljon helpompaa, kun on olemassa yhtenäinen standardi, jonka pohjalta ne voivat arvioida meitä toimittajana, Markku Levo sanoi.

SGS Fimko kuuluu maailmanlaajuiseen SGS-konserniin, joka on maailman johtava tarkastus-, verifiointi-, testaus- ja sertifiointiyritys. Konsernissa on yli 80 000 työntekijää, toimintaa on yli 150 maassa ja toimistoja ja laboratorioita kaikkiaan yli 1 650. Suomessa SGS työllistää noin 200 ammattilaista.

 

Lisätietoja:

Osastopäällikkö

Matti Grönlund

GSM 050 3520 885

matti.gronlund(at)satmatic.fi