Julkaistu: 01.10.2017

Satmatic mukana maailman suurimmassa sellutehdasprojektissa

– Yhteistyö Satmaticin kanssa sujui tässäkin projektissa erittäin hyvin. Avainsanoja olivat joustavuus, toiminnan laatu ja toimitusvarmuus. Satmaticin ammattilaiset pystyvät reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin, kiittelee projektipäällikkö Jussi Rasi Valmet Oyj:stä.
– Kaikki toimi oikeastaan yllättävänkin sujuvasti – ottaen huomion projektin suuruuden ja sen että sellutehdasta rakennettiin ”keskelle ei mitään”. Tehdas on joen suistossa ja kaikki tavarat piti toimittaa veneillä. Asiakkaamme Valmet hoiti kaiken loistavasti, matkoista lähtien, sanoo puolestaan Satmaticin projektipäällikkö Jari Ruohomäki.

Erityisen suuri ponnistus
Valmet ja Satmatic ovat vuosien varrella tehneet yhteistyötä lukuisissa hankkeissa. Tässä tarinassa kerromme erityisen suuresta ponnistuksesta: maailman suurimmasta sellutehdasprojektista.
Valmet Oyj teki alkuvuodesta 2014 sopimuksen OKI Pulp & Paper Millsin kanssa avainteknologian toimittamisesta sellutehdasprojektiin Etelä-Sumatralle, Indonesiaan. Valmet toimitti osan sellutehtaan laitteistosta ja järjestelmistä.
Käytännössä Valmetin toimitus piti sisällään kaksi biomassan kaasutinta, kaksi biomassakattilaa, haihduttamon, kaksi meesauunia ja kaksi sellun kuivauskonetta.
– Tämä on ollut Valmetille huomattavan iso projekti. Toimitus on vastaanotettu ja laitos on jo tuotannossa, mutta jälkityöt jatkuvat vielä jonkin aikaa, Jussi Rasi kertoo.

Satmaticille vuosien urakka  
Myös Satmaticille osallistuminen maailman suurimman sellutehtaan rakentamiseen on ollut poikkeuksellisen mittava urakka.
– Se on työllistänyt meitä vuodesta 2014, niin sähkösuunnittelun kuin ohjelmistosuunnittelun puolella. Toimitimme ensimmäiset tavarat Etelä-Sumatralle jo pari ja puoli vuotta sitten, Satmaticin Jari Ruohomäki kertoo.
Paikan päällä Sumatralla Jari Ruohomäki työskenteli kolmeen otteeseen yhteensä kolme ja puoli kuukautta. Viimeisen, noin kuuden viikon reissun hän teki viime keväänä. Satmaticin osalta projekti päättyi toukokuussa.   
– Minun työtehtäväni paikan päällä liittyivät sellun kuivauslinjan käyttöönottoon.

Yli 12 000 työntekijää
Valmetin suurprojekti työllisti vaihtelevan määrän Satmaticin ammattilaisia, kaikkiaan projektin parissa työskenteli kymmenkunta Satmaticin työntekijää.
Ruohomäen ja kumppanien työmaa oli viimeisen päälle kansainvälinen. Runsaimmillaan hanke työllisti yli 12 000 työntekijää.
– Kyseessä oli hyvin monikansallinen projekti. Koko rakennushanke oli kiinalaisten johtama, väliportaassa oli paljon intialaisia ja työntekijöinä tietenkin tuhansittain indonesialaisia. Projektiporukkaa oli monista Euroopan maista, kaikkein eniten Suomesta, Ruotsista ja Tanskasta, Ruohomäki luettelee.

Aktiviteetit melko vähissä
Mutta millaista oli työskennellä valmistuvassa tehtaassa joen suistossa, mistä lähimpään kaupunkiin on matkaa 85 kilometriä?
– Kyllähän se tietenkin oli pääasiassa pelkkää ahkeraa työntekoa. Aktiviteetit olivat melko vähissä, Ruohomäki naureskelee.
– Eipä sillä alueella juuri ole muuta kuin tehdas ja siihen liittyvät asunnot sekä kauppa ja ruokala. Urheilutilat onneksi löytyivät myös, niissä voi pelata sulkapalloa ja tennistä ja ajella kuntopyörällä.
– Muutaman kerran matkasin veneellä lähimpään Palembangin miljoonakaupunkiin viikonlopun viettoon.

Joustavuutta ja nopeaa reagointia
Palataanpa lopuksi Valmetin ja Satmaticin yhteistyöhön. Miksi Valmet valitsi juuri Satmaticin yhdeksi kumppanikseen?
– Meillä on taustalla hyvin pitkäaikainen yhteistyö Satmaticin kanssa. Tämä projekti oli luontainen jatkumo sille kumppanuudelle, Jussi Rasi sanoo.
– Yhteistyö on vuosien varrella sujunut hyvin ja joustavasti. Satmaticilla on ammattitaitoista väkeä. Yhteistyö toimii sekä osatoimitusten alihankinnassa että palvelutoiminnassa.
– Heiltä löytyy juuri oikeanlaista joustavuutta ja reagointia välillä nopeastikin muuttuviin tilanteisiin. Mitä on sovittu, se on pidetty, Jussi Rasi kiittelee.

Kulku työmaalle oli mahdollista vain vesiteitä

************
Valmet
Valmet on maailman johtava teknologian, automaation ja palveluiden toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle. Valmetin noin 12 000 ammattilaista työskentelevät yli 30 maassa ympäri maailmaa.
Valmetilla on yli 200 vuoden teollisuushistoria ja yhtiö syntyi uudestaan sellu-, paperi- ja voimantuotantoliiketoiminnan irtautuessa Metso Oyj:stä joulukuussa 2013.
Valmetin liikevaihto vuonna 2016 oli noin 2,9 miljardia euroa. Valmetin pääkonttori sijaitsee Espoossa ja sen osakkeet noteerataan Nasdaq Helsingissä.