Julkaistu: 03.04.2014

Satmatic mukana Suomen suurimmassa sähköaseman uudistuksessa
 

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj uudistaa ja laajentaa Ulvilan sähköasemaa. Vuonna 2012 aloitetun urakan on määrä valmistua tämän vuoden lopulla. Kyseessä on Fingridin suurin Suomessa milloinkaan toteutettu sähköaseman uudistus. Ulvilan asema on Suomen kantaverkon merkittävimpiä solmukohtia. Sen kautta syötetään kantaverkkoon esimerkiksi osa Olkiluodon ydinvoimalan tuottamasta energiasta.

Uudistuksen sähköasemateknisen osuuden toimittaa ja toteuttaa käyttöönotettuna ABB. ABB:n avaimet käteen -toimitus sisältää muun muassa uudet 400:n, 110:n ja 20 kilovoltin kentät prosessilaitteineen. Laajennuksen jälkeen Ulvilan sähköasemalla on kokoa lähes 20 hehtaaria.

Kymmenen viikon rupeama

Myös Satmatic on saanut olla mukana mittavassa hankkeessa.

– Satmatic oli viime kesänä avustamassa kenttäasennuksissa ja piiritestauksissa. Meiltä oli siellä seitsemän asentajaa, joiden urakka kesti noin kymmenen viikkoa. ABB:llä oli hieman aikataulupaineita, ja me autoimme omalta osaltamme heitä pääsemään haluttuihin tavoitteisiin, kertoo myynti-insinööri Kari Mäkelä Satmaticilta.

– Teimme sähköverkon ohjaukseen liittyviä kytkentöjä. Lisäksi avustimme muutoinkin; asentajamme tekivät koestusta suoritettujen kytkentöjen osalta ja tarkistivat johdotuksia.

– Lisäksi modernisoimme muutamat relekaapit ja siirsimme ne Ulvilan sähköasemalta Pirkanmaalle Kangasalan sähköasemalle, Mäkelä kertoo.

Valmiina lisätöihin

Mäkelän saaman palautteen mukaan ABB:n väki oli tyytyväinen Satmaticilta saamaansa apuun. Lisätöihinkin ollaan valmiina, jos kutsu käy.

– Olemme valmiina palvelukseen, jos ABB:llä on tarvetta työvoima-apuun. Työt sujuivat kätevästi senkin vuoksi, että sähköasematyömaa on melko lähellä Satmaticia – vain noin viidentoista kilometrin päässä toimitiloistamme. Kun kenttäasennuksissa tarvittiin vaikkapa kuparikiskoja tai muita asennusmateriaaleja, joita kenttäolosuhteissa on hankala työstää, pystyimme helposti tekemään niitä tässä tehtaan puolella.

Mitkä ovat Satmaticin vahvuudet tällaisissa töissä?

– Meillä on viimeisen päälle osaavaa työvoimaa ja pystymme palvelemaan asiakasta hyvinkin nopeasti. Asentajamme ovat tehneet paljon asennuksia myös kenttäolosuhteissa, joten sitäkin osaamista on karttunut. Kenttäasennukset eroavat kuitenkin kovasti tehtaalla tehtävistä asennustöistä, Mäkelä selvittää.

– Pidämme ABB Power Systemsiä merkittävänä asiakkaana ja pyrimme palvelemaan heitä mahdollisimman hyvin. Tietenkin haluamme jatkossakin tehdä ABB:n kanssa yhteistyötä, Kari Mäkelä sanoo.

ABB Juhani Möksä

Projektipäällikkö Juhani Möksy ABB:ltä Ulvilan työmaalla

Kuva: ABB Power Systems

 

Faktalaatikko:

Kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj uudistaa Ulvilan sähköaseman. Hanke on osa kokonaisuutta, jossa länsirannikon ikääntynyt ja kapasiteetiltaan riittämätön 220 kV verkko korvataan 400 kV verkolla. Sähköaseman uusiminen parantaa alueella kantaverkon käyttövarmuutta ja tuulivoimaloiden liittymismahdollisuuksia verkkoon sekä korvaa nykyisen Ulvilan ikääntyneen sähköaseman. Uudistettu asema otetaan käyttöön joulukuussa 2014. Ulvilan sähköasemahankkeen urakoiden kokonaiskustannukset ovat noin 19 miljoonaa euroa.