Julkaistu: 03.04.2018

Porin Tennishalli saa energiansa auringosta

Viime aikoina täydellisen remontin kokenut Porin Tennishalli uusi viime vuonna myös energiajärjestelmänsä. Uudistettuun sisäurheilukeskukseen asennettiin toukokuussa 2017 aurinkosähköjärjestelmä. Teholtaan 43 kilowatin järjestelmä syntyi porilaisen Sol.en Oy:n ja Satmaticin yhteistyönä.

– Porin Tennishallin päivittäinen sähkönkulutus valaistuksineen ja tehokkaine ilmanvaihtoineen on aika korkealla. Hankimme aurinkosähkösysteemin tietenkin kulutuksen taklaamiseen. Toki myös ympäristöystävälliset arvot ja hiilijalanjäljen pienentäminen olivat merkittävänä syynä, kertoo Porin Tennishalli Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pohjaranta.

Pohjarannan oli varsin luontevaa kääntyä aurinkoenergiaratkaisun puoleen kolmannestakin syystä. Sen lisäksi, että hän on Porin Tennishallin osaomistaja, hän omistaa myös Sol.en Oy:n, joka tekee ja asentaa aurinkosähköjärjestelmiä. Joten ala on kovin tuttu ja usko aurinkoenergiaan luja.

Mallikasta yhteistyötä
Haastatteluhetkellä Porin Tennishallin aurinkosähköjärjestelmä oli toiminut lähes yksitoista kuukautta.
– Järjestelmän tuottamasta energiasta lähestulkoon kaikki menee meidän omaan käyttöömme. Nyt kevättalvella sieltä on jo kuukauden päivät tullut tehoja kovinkin hyvin – parhaimmillaan 3/4 teholla 43 kilowatin täystehosta, Pohjaranta kertoo.
– Järjestelmä on toiminut alusta asti kaikin puolin moitteettomasti.

Mallikkaasti on sujunut myös yhteistyö Satmaticin kanssa, niin Porin Tennishallin kuin Sol.en Oy:n näkökulmasta.
– Sol.en Oy on tehnyt Satmaticin kanssa hyvää yhteistyötä jo pari vuotta. Materiaalit ovat tulleet ajallaan ja tietoa ja suunnitteluapua on saatu juuri niin kuin on sovittu, Pohjaranta kiittelee.
Porin Tennishallin tapauksessa, kuten monissa muissakin, yhteistyö tarkoittaa sitä, että Satmatic toimittaa tarvittavat materiaalit inverttereistä aurinkopaneeleihin ja Sol.en hoitaa asennukset.
– Hoidamme asennustyöt asiakkaalle avaimet käteen -periaatteella. Ensin arvioimme asiakkaan tarpeet, eli suhteutamme paneelien tehot asiakkaan kulutukseen. Sitten katsomme, miten paneelit on fiksuinta sijoittaa ja niin edelleen. Hoidamme tarvittaessa myös viranomaisluvat. Pyrimme siihen, että asiakkaamme ei tarvitse muuta kuin tehdä tilaus ja maksaa lasku, Pohjaranta kuvailee.

Erittäin kannattava investointi
Kun Porin Tennishalli Oy:n ja Sol.en Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pohjarantaa pyytää perustelemaan aurinkoenergian erinomaisuutta, vastaus on pitkä ja perusteellinen.
– Jos investointia ajattelee puhtaasti rahallisesti, se on oikein suunniteltuna kulutukseen suhteutettuna erittäin kannattava. Uskallan väittää, että harva investointi on loppujen lopuksi yhtä hyvin kannattava.
– Asiakkaat kysyvät luonnollisesti aina takaisinmaksuajoista. Kaikki riippuu järjestelmän koosta ja energian kulutuksesta. Mitä suurempaa järjestelmää tehdään, sitä enemmän hinta putoaa per wattipiikki. Lyhyesti sanoen: mitä isompi järjestelmä on kyseessä, sitä nopeammin se maksaa itseään takaisin. Sen jälkeen kaikki on kotiin päin.

– Karkeasti arvioiden nykyisillä sähkön siirtohinnoilla sekä niihin suunnitelluilla korotuksilla tänään tehdyn investoinnin takaisinmaksuaika on noin kymmenen vuotta.
– Aurinkoenergia on erinomainen sijoituskohde: alkusijoituksen jälkeen saat ilmaista energiaa kotiisi, mökillesi tai yritykseesi vuosikymmeniksi.

Ympäristöä arvostaen
Koska aurinkoenergia on ehtymätön energianlähde, myös ympäristöarvot nousevat esille Jarmo Pohjarannan pitkissä perusteluissa:
– Totta kai sillä on suuri arvo, että tämä on puhdasta energiaa. Meidän kaikkien pitää miettiä omaa hiilijalanjälkeämme ja sitä, mitä me tälle maapallollemme teemme. Ja Suomihan on valtionakin sitoutunut jalanjäljen pienentämiseen. Aurinkoenergia on siinä erittäin hyvä keino!

– Ja kun ajatellaan yksittäistä Porin Tennishallia, niin toki me haluamme olla mukana tällaisessa puhtaiden arvojen kehityksessä. Haluamme tarjota liikuntapalveluita asiakkaille niin, että palveluiden tuottamisessa ympäristö otetaan mahdollisimman hyvin huomioon, Jarmo Pohjaranta sanoo.

Tulevana kesänä Porin Tennishallin yhteyteen asennetaan myös sähköautojen latauspiste – sekin Satmaticin ja Sol.en Oy:n yhteistyönä.

Porin Tennishalli Isomäen maisemissa saa energiansa 43 kilowatin aurinkosähköjärjestelmästä, joka syntyi porilaisen Sol.en Oy:n ja Satmaticin yhteistyönä.

Lisätietoja:
Myyntipäällikkö
Hannu Poussu
GSM 050 3270 319
hannu.poussu(at)satmatic.fi