Julkaistu: 02.10.2015

Personal file: Tommi Hiltunen

 

Monipuoliset työt ja mukavat asiakkaat

– Tämä on mielenkiintoista ja monipuolista työtä, jossa saa olla tekemisissä mukavien asiakkaiden kanssa. Aika menee nopeasti, kun on mukavaa!

Noin vastaa myyntipäällikkö Tommi Hiltunen Satmaticin Keravan yksiköstä kysymykseen, mikä on parasta hänen työssään. Ja jatkaa:

– Olen viihtynyt Satmaticissa hyvin. Asiakaskunta on monipuolista, ja sitä kautta saan olla mukana tekemässä mielenkiintoisia ratkaisuja. Päivät eivät todellakaan ole samanlaisia.

Suunnittelijasta myyntipäälliköksi

Vähän aikaa sitten orimattilalaistunut Tommi Hiltunen tuli Satmaticin palvelukseen myyntipäälliköksi vuonna 2011.

– Ennen Satmaticia olin keskusten kanssa tekemisissä suunnittelupuolella. Ehdin tehdä suunnitteluhommia koneenrakennuspuolella reilut kymmenen vuotta.

Kysymykseen tyypillisestä työpäivästä Tommin on hivenen vaikeaa vastata – töiden ja asiakkaiden monipuolisuuden vuoksi.

– Myyn enimmäkseen automaatiokeskuksia. Päivät rakentuvat asiakkaiden tarpeiden mukaan. Tarjouskyselyt ovat melkoisen hektisiä; toisinaan pitäisi antaa tarjous parin kolmen päivän sisällä. Ne pitävät miehen kiireisenä.

– Aamukahdeksan jälkeen alkaa puheluita ja meilejä tippua, ja niiden myötä päivä lähtee rakentumaan. Toki minulla on myös jonkinlainen runko odottamassa edellisiltä päiviltä. Ja tietenkin ottelen itse yhteyksiä asiakkaisiin mahdollisimman aktiivisesti.

Nopealla sykkeellä

Tommi Hiltunen myöntää, että vaatimuksiin tehdä tarjous heti tässä ja nyt on ollut vähän totuttelemista.

– Pikkuhiljaa olen tullut tuon hektisyyden kanssa sinuiksi. Nykyisin on jo vähän epänormaali olotila, jos ei koko ajan ole pieni kiire.

Monipuolisuuden ja mukavien asiakkaiden lisäksi myyntipäällikön työssä on paljon muitakin hyviä puolia:

– Tässä näkee työnsä jäljen hyvin nopeallakin sykkeellä. Myymme ratkaisuja melko lyhyellä toimitusajalla; aika vikkelästi näkee, mitä on tullut luvattua ja miten projekti on mennyt maaliin. Palautteen kuulee nopeasti sekä meidän omalta henkilökunnaltamme että asiakkaalta. Olen hyvällä näköalapaikalla.

Elämme tunnetusti hiukan matalasuhdanteista aikaa. Kuinka se näkyy myyntipäällikön työssä Satmaticin Keravan yksikössä?

– Kyllähän se väkisinkin näkyy. Ennen kuin nuo kotelot ovat hallissa, siinä on saanut tehdä aika paljon töitä. Eivät ne sinne itsekseen ilmesty. Ja kun alihankintapuolella toimimme, niin välillä ollaan suhteellisen lyhyelläkin putkella töiden suhteen. Siinä on oma jännityksensä, että millä työkuorma saadaan katettua. Onhan tämä toisinaan kilpajuoksua tiukkoja aikatauluja vastaan.

Joustavia ratkaisuja

Tommi Hiltusella on selkeät näkemykset Satmaticin vahvuuksista kovassa kilpailussa.

– Me olemme iso firma siinä mielessä, että olemme saaneet tehdä erittäin monipuolisia teollisuuden ja automatisoinnin projekteja. Pystymme kokonaisvaltaisesti viemään läpi isojakin sähköistys- ja automatisointiprojekteja.

– Samaan aikaan Satmatic on itsenäinen ja riittävän joustava. Meillä ei ole sellaista kiinnilyötyä konseptia, jolla väkisin etenisimme. Pystymme hyvin joustamaan ja tekemään ratkaisuja juuri kulloisenkin asiakkaan toiveiden mukaan.

Entä millainen yritys Satmatic on vaikkapa viiden vuoden kuluttua?

– Eipä ole ihan helppo kysymys. Luotan siihen, että kykenemme toiminnallamme ja kehityshankkeillamme vaikuttamaan siihen, että työt pysyvät Suomessa. Uskon, että teemme samoja hommia myös viiden vuoden päästä – uusien töiden ohella. Päivittäisen tekemisen ja esimerkiksi tuotannon automatisoinnin rinnalla on erittäin tärkeää jatkuvasti ja määrätietoisesti kehittää kaikkea toimintaamme.

Vipinää vapaa-ajallakin

Vaan kuinkas latautuvat myyntipäällikkö Tommi Hiltusen akut vapaa-aikana?

– Viime aikoina talonrakennusprojekti Orimattilassa on napannut vapaa-ajasta melkoisen osan. Nyt se alkaa olla voiton puolella. Meillä on vajaan vuoden ja reilun parin vuoden ikäiset pojat. Heidän kanssaan touhutessa vapaa-aika sujuu mukavasti. Silloin eivät varmasti työasiat pyöri päässä.