Julkaistu: 04.07.2014

Personal file: Pasi Kauppi

 

Avoin viestintä on kaikkein tärkeintä

Ulvilalainen Pasi Kauppi on työskennellyt Satmaticin palveluksessa vuodesta 1998. Alkuun hän paiski keskusasennustöitä, jossakin vaiheessa titteli muuttui tuotannonsuunnittelijaksi ja viime vuodet käyntikortissa on lukenut logistiikkapäällikkö.

– Tänä vuonna työnkuvani on muuttunut lähes täysin, vaikka titteli on pysynyt samana. Olin koko kevään työn ohessa työnmittaukseen ja -tutkintaan sekä työmenetelmien kehittämiseen liittyvässä koulutuksessa. Päätteeksi suoritin ammattiliittojen hyväksymän työntutkimus- ja mittaustutkinnon.

– Moni ymmärtää työnmittaajan tehtävän vanhan ajan kellokallehommaksi. Oikeasti se on paljon muutakin, ennen kaikkea monipuolista työn tuottavuuden kehittämistä. Käytännössä työnmittaajan – tai ehkä paremmin työntutkijan – tehtävä sisältää monenlaista. Osa työstä tehdään totta kai kellon kanssa ja nimenomaan fyysisesti läsnä ollen; konttoripöydän takaa ei pysty mittauksia tekemään.

Turha ja tuottamaton pois

– Työ pitää sisällään muun muassa ergonomian ja työmenetelmien kehittämistä sekä tehokkaimpien työtapojen jalkauttamista. Ihmiset ovat vuosien varrella oppineet tietyt työtavat, joista on usein aika vaikea luopua. Tämä pätee alalla kuin alalla. Tutkimalla ja mittaamalla pystytään osoittamaan, että tämä ja tämä on tehokkaampi tapa. Juuri tehokkaiden työtapojen jalkauttaminen on ehkä se tärkein asia.

– Kaiken tämän tavoitteena on siis parantaa työn tuottavuutta. Mittaamisen ja tutkimisen tuloksena tuotamme organisaatiolle paljon hyödyllistä informaatiota. Esimerkiksi myynti saa omiin työkaluihinsa varmennusta ja pystyy sitä kautta tarjoamaan parempaa palvelua uusille ja olemassa oleville asiakkaille. Kuningasajatuksena on pohtia sitä, mistä asiakas on valmis maksamaan. Hukan poisto on tärkeä pointti. Kaikki turha ja tuottamaton pois ja vain jalostava työ pyritään jättämään jäljelle, Pasi Kauppi selvittää.

Avoimuus vähentää jupinaa

Mitä työkaverit ovat tuumineet tämmöisestä systeemistä, joka ainakin etäisesti saattaa synnyttää kellokallemaisia kaikuja menneisyydestä?

– Olen lähtenyt siitä, että minun pitää tiedottaa mahdollisimman paljon porukoille näistä asioista. Mitä enemmän kaikki tietävät työnmittauksen ja -tutkimisen periaatteista ja tavoitteista, sitä helpommin asiat sujuvat. Ihmisten on tiedettävä, miksi tätä tehdään, miten menetelmät toimivat ja mihin mitattuja tuloksia käytetään. Kaiken pitää olla niin avointa ja julkista kuin mahdollista. Avoin viestintä on kaikkein tärkeintä.

– Totta kai alussa oli kovasti kysymysmerkkejä, että alkaako tässä jokin jatkuva kyttäily ja niskaan hengittäminen. Luulen, että avoimuus on toiminut aika hyvin; jupinaa ei ole juuri kuulunut. Ja kun mittausten jälkeen annetaan henkilökohtaista palautetta, se on tuntunut olevat positiivinen juttu tekijöille. Ihmiset haluavat saada omasta työstään aitoa palautetta, joka kuitenkin on usein hieman erilaista kuin esimiehiltä saatu.

– Itselleni tämä on ollut tosi mielenkiintoista ja uutta. Olen päässyt toimimaan isojen juttujen kanssa ja tämä tuonut omaan työhöni mukavaa vaihtelua.

Lenkkeilevä logistiikkapäällikkö

Vaikka itsensä arvioiminen tuppaa olemaan hieman hankalaa, kysytään silti: mitkä ovat Pasi Kaupin omat vahvuudet tässä uudessa työssä?

– Onhan minulla aika vahva tietotaito keskusrakentamisesta. Se on kovin tuttua työtä. Luultavasti nämä ihmisetkin luottavat siihen, että minulta löytyy jonkinlaista näkemystä. Ehkäpä vahvuuksiani ovat myös suuri mielenkiinto asiaan ja halu kehittyä tässä minulle aivan uudessa ammatissa, Pasi Kauppi pohdiskelee.

Tuttuun tapaan henkilöprofiilijutun päätteeksi pari sanat vapaa-ajasta. Kuinka sujuu logistiikkapäällikön akkujen lataus?

– Minulla on jatkuvasti menossa semmoinen ”Jossain kunnossa kaiken ikää” -projekti. Liikunta- ja urheilupuoli on aika hyvin esillä. Juoksulenkit ja kuntosali ovat ympärivuotinen juttu. Talvet hiihdetään niin paljon kuin ehditään ja kelit sallivat.