Julkaistu: 31.03.2016

Personal file: Mekaniikkavelho Teemu Uusimaa

 

Hyvä porukka ja mielenkiintoiset työtehtävät! 

– Kyllä täällä vallan hyvin viihtyy. Meillä on hyvä ja osaava porukka, kehuu Satmaticin mekaniikkasuunnittelija Teemu Uusimaa.

– Viihtymistä lisää se, että minulla on mielenkiintoiset ja erittäin monipuoliset työtehtävät. Olen talon ainoa mekaniikkasuunnittelija, joten töitä riittää laidasta laitaan.

Teemu Uusimaa tuli Satmaticin palvelukseen toukokuussa 2012. Työhistoriasta löytyy ennen muuta metallialan töitä.

– Metallihommia olen tehnyt pienen ikäni. Jossain vaiheessa polvet menivät vähän huonoon kuntoon, joten siirryin koulun penkille. Ammattikorkeakoulussa opiskelin kone- ja tuotantotekniikkaa melkein koneinsinööriksi. Opinnot jäivät vähän kesken, kun työt taas kutsuivat.

Monipuoliset työpäivät

Teemu Uusimaan työnkuva on kieltämättä monipuolinen. Ikivanhaa fraasia käyttäen työpäivät eivät totisesti ole samanlaisia.

– Enimmäkseen työni on ohutlevyjen kanssa pelaamista ja suunnittelua. Sähkökaapit ja -kotelot tarvitsevat usein vakiosta poikkeavia komponenttien kiinnityssysteemejä. Suunnittelen myös virtakiskostoja, jotka menevät alihankkijoiden valmistettavaksi. Jyrsinkone Aunen ohjelmointi, tai oikeastaan piirtäminen, työllistää sekin.

– Työni on siis pääasiassa lähes kaikkea mahdollista suunnittelemista ja piirtämistä. Välillä suunnittelen uusia apuvälineitä tuotantoon, seuraavassa hetkessä aurinkokennokiinnityksiä tai vaikkapa tuotekehitystä piharasioihin. Töitä piisaa!

– Sähköasioihin en puutu. Olenkin sanonut, että olen talon ainoa kaveri, joka ei ymmärrä sähköasioiden päälle, Teemu naureskelee.

Laatua tuppaa tulemaan

Mitkä sitten ovat talon ainoan mekaniikkasuunnittelijan mielestä Satmaticin vahvuudet kovassa kilpailussa?

– En osaa ottaa kantaa kaupalliseen puoleen. Mutta sen tiedän, että hyvin ammattitaitoinen porukka meillä on niin hallin puolella kuin suunnittelussa. Hyvää laatua tuppaa tulemaan!

– Kyllähän asiakkaat kehuvat, että meidän aikataulumme pitävät. Ja toki minäkin olen nähnyt kaavioita, joiden mukaan toimitusvarmuutemme on entisestään parantunut. Minullahan näistä ei aina ole niin tarkkaa tietoa, koska olen paremmin prosessin alkupäässä. Mutta vissiin minunkin työni ovat hyvin kelvanneet, kun muut ovat piirustuksiani ymmärtäneet, ja tarkennuksia kysellään harvakseen, Teemu tuumii.

Naputellaanpa tähän väliin – tyystin Teemulta lupaa kysymättä – lyhyt kommentti työnantajan puolelta. Tuo töiden kelpaaminen kuulemma pitää vahvasti paikkansa. Pomopuolelta kerrotaan kuvaava esimerkki:

– Esimerkiksi Närpiöön toteutetun aurinkovoimalatoimituksen yhteydessä Teemu suunnitteli kohteeseen hyvin spesiaalit kiinnikkeet. Ne sopivat kerrasta paikalleen ilman minkäänlaisia muokkauksia!

Vetouistelu viehättää

Perinteiseen henkilöprofiilijutun tapaan menkäämme lopuksi ”henkilökohtaisuuksiin”. Tämän tarinan 47-vuotias päähenkilö asustelee Kokemäellä tätä nykyä avovaimonsa kanssa kahdestaan; lapset ovat jo omillaan ja lastenlapsiakin on ilmaantunut jo peräti kuusi. Vaan kuinkas käy mekaniikkasuunnittelijan akkujen latailu vapaa-aikana?

– Kyllä minulla yleensä työasiat aika hyvin nollaantuvat, kun lyön työpaikan oven kiinni. Harrastuksista tärkein on vetouistelu. Kesällä tulee vietettyä paljon aikaa veneessä vetouistelun merkeissä, uistelutunteja kertyy kesästä riippuen 200–400.

– Talviaikaan ykkösharrastus taitaa olla tietokoneen räpläily. Ja tietenkin lastenlasten kanssa vapaa-aika sujuu vauhdikkaasti, Teemu Uusimaa kertoo.