Julkaistu: 30.03.2015

Personal file: Matti Grönlund
Teknisten palveluiden yksikön pomo ideoi ja visioi 
 

Matti Grönlund tuli Satmaticin palvelukseen vuonna 2002. Tämän vuoden alusta tittelinä on ollut tekninen johtaja. Johdettavanaan hänellä on uusi teknisten palveluiden osasto.

– Työnkuvani ei kovin paljon muuttunut. Tavallaan tittelini päivitettiin vastaamaan toimenkuvaani, joka minulla on ollut jo muutaman vuoden ajan osastopäällikkönä, Matti Grönlund sanoo.

Satmaticin teknisten palveluiden osastolla työskentelee 14 henkeä – pomon lisäksi. Uuden yksikön tehtävien lista on runsas ja monipuolinen.

– Meille kuuluu käytännössä kaikki sähkö-, keskus- ja automaatiosuunnittelu sekä ostot ja keskusvalmistusprojektit. Oikeastaan kaikki, mitä meillä valmistetaan, kulkee tämän yksikön läpi tuonne tuotantoon. Lisäksi me teemme suunnittelua suoraan talon ulkopuolelle.

Ideoiden pallottelua

– Yksikössämme on myös suunnittelupäällikkö, joka toimii tässä välissä muiden suunnittelijoiden suorana esimiehenä. Juha Lehto hoitaa osan niistä tehtävistä, joita minä hoidin aiemmin.  Järjestely vähentää minun kuormitustani ja vapauttaa aikaani visiointiin ja ideointiin, Matti Grönlund selvittää.

– Ideat ja parannusehdotukset tulevat usein myyntimme kautta. Eli kun asiakkaat kertovat ajatuksistaan ja tarpeistaan, niin myynti heittää niitä minulle ja meille palloteltavaksi. Sitten porukalla pohdimme, miten voisimme käytössämme olevilla resursseilla parhaalla mahdollisella tavalla vastata asiakkaiden tarpeisiin.

– Myös iso osa tuotannon kehityskohteista pyörii meidän yksikössämme. Onnistuminen ja tekemisen tarkkuus toiminnassa vaikuttavat oleellisesti siihen, miten asiat sujuvat tuotantovaiheessa.

Jatkuvaa parantamista

Koska visiointi on teknisen johtajan tärkeimpiä tehtäviä, niin selvittäkäämme, millaisia visioita ja parannusideoita pomon päässä pyörii. Noin niin kuin yleisellä tasolla.

– Yksi erittäin iso asia on oman tuotannon automaatiotason nosto, joka on ollut tapetilla jo hyvän aikaa. Sen parissa työskentelemme jatkuvasti ja yritämme löytää uusia tapoja. Siihen liittyy vahvasti tuotannon läpimenoaikojen lyhentäminen. Siinä olemme onnistuneet hyvin, mutta totta kai läpimenoa on edelleen mahdollista vauhdittaa.

– Suunnittelun puolella tietokantapohjaisen suunnittelun yhä tehokkaampi hyödyntäminen on tärkeä tavoite. Eli suunnittelun tehokkuuden parantaminen tietokantapohjaisten järjestelmien avulla. Lisäksi muun muassa automaation suunnittelun kehittäminen on koko ajan työn alla, Grönlund luettelee.

Sopimusvalmistus uudelle tasolle

Satmatic on ottamassa merkittävän kehitysaskeleen tuomalla aivan uuden ajatusmallin sopimusvalmistukseen. Matti Grönlund raottaa verhoa muutamin varovaisin sanoin:

– Olemme viemässä sopimusvalmistustamme seuraavalle tasolle – suunnitteluyhteistyötä voimakkaasti lisäämällä. Olemme jo aloitelleet uudenlaista toimintatapaa yhden asiakkaamme kanssa, ja toisen kanssa aloitellaan kohtapuoliin. Tästä aivan uudesta ajatus- ja toimintamallista kerromme tarkemmin lähitulevaisuudessa. 

Sitä odotellessamme viekäämme visiointia vielä hieman kauemmaksi. Millainen yritys Satmatic on viiden vuoden kuluttua?

– Pistitpäs helpon! No, emmeköhän me toimi aika lailla samalla alalla. Tuotannon automaatioastetta nostettu viiden vuoden kuluttua reilusti. Niin sanottu teollinen internet on yhä vahvempaa. Sähköisen tiedonsiirron nykyistä tehokkaampi hyödyntäminen asiakkaiden ja toimittajien suuntaan – ja myös talon sisällä – on lisääntynyt voimakkaasti. Automaatioprojektointi on viiden vuoden päästä kasvanut vielä paljon nykyistä merkittävämmäksi osaksi toimintaamme.

Vaihtelevia töitä ja crossfittiä

Matti Grönlund tuli ensimmäistä kertaa Satmaticin palvelukseen toukokuussa 2002 lähes suoraan koulun penkiltä tuoreena sähköinsinöörinä. Takana oli kesätöitä teollisuuden kunnossapidossa, mutta Satmatic oli ensimmäinen vakituinen työpaikka. Ensimmäinen titteli oli tarkastuksen tiimipäällikkö.

– Hyvin olen viihtynyt. Ilokseni tehtävät ovat olleet vuosien varrella mukavan vaihtelevia, sanoo 36-vuotias Porissa asuva Grönlund.

Töiden ulkopuolella tarinamme päähenkilön vapaa-aikaa täyttävät muun muassa crossfit ja kahden pojan jääkiekkoharrastus.

– Työ on toisinaan melko stressaavaa, joten oma harrastus on tärkeä tasapainottava ja nollaava tekijä. Crossfitissä mennään niin täysillä, että työasiat häipyvät varmasti mielestä, Matti Grönlund sanoo.

 

Matti Grönlund ja ensimmäinen Suomessa käytössä oleva keskusvalmistuksen tarpeisiin räätälöity työstökone