Julkaistu: 03.04.2014

Personal file: Jani Saarenmaa
 

Ihmisten johtaminen kiehtoo ja kiinnostaa

– En oikein tiedä, mikä siinä ihmisten johtamisessa minua niin kovasti kiinnostaa. Ei sitä ainakaan voi helpoksi sanoa. Siitä saa suurta onnistumisen iloa, kun asiat sujuvat hyvin. Se on jatkuvaa oppimista, ja samalla oppii paljon itsestään ihmisenä, pohtii Satmaticin tuotantopäällikkö Jani Saarenmaa.

Ennen kuin paneudumme tarkemmin tämän tarinan 28-vuotiaan päähenkilön mieliaiheeseen – ihmisten johtamiseen – muutamat sanat miehen taustoista.

Vuonna 2004 ylioppilaaksi ja 2010 insinööriksi valmistunut Jani Saarenmaa tuli Satmaticin palvelukseen syksyllä 2010.

– Tykästyin heti tähän nykyaikaiseen ja hienosti hoidettuun yritykseen, jossa olen saanut tehdä mielenkiintoisia töitä. Aluksi tulin hetkeksi asennushommiin, joista siirryin tarkastuspisteelle. Tarkastajan töitä tein puolisentoista vuotta. Tuotantopäälliköksi minut nimitettiin keväällä 2012.

– Työni on käytännössä tuotannon ohjaamista eli asentajien työllistämistä. Tietenkin myös laadunvalvonta kuuluu työnkuvaan. Kiinnostavin puoli on ihmisten johtaminen.

– Armeija-ajoista lähtien olen jotenkin aina johkaantunut ihmisten johtamistehtäviin. Vaikka en olisi oikein pyytänytkään tai pyrkinytkään, usein olen löytänyt itseni jostain johtotehtävästä tai ryhmänvetäjän roolista.

Tunneälyä ja syväjohtamista

Jani Saarenmaa on luonnollisesti jäävi itse vastaamaan kysymykseen, miksi hänet nostettiin Satmaticissa pomon paikalle melko nopeasti ja nuorena. Mutta kysytään silti. 

– Enpä oikein osaa sanoa. Varmaan katsoivat, että tuolla ihmisellä on semmoisia piirteitä, jotka sopivat johtamistöihin. Mutta tosi hienoa on saada opiskella johtamista modernissa ja menestyvässä yrityksessä. Maailma ja Satmatic sen mukana ovat jatkuvassa muutoksessa. Se vaatii paljon organisaatiolta; kansainvälistymistä, verkostoitumista ja jatkuvaa kehittymistä.

– Ja kyllä meillä koko ajan uudistetaankin. Tämä kaikki kaipaa myös uudenlaista johtamista ja vanhojen johtamisoppien päivittämistä. Enää ei välttämättä pärjää Tuntemattoman Sotilaan Koskela- tai Lammio-menetelmillä. Nykyään tarvitaan vähän erilaista taitoa kuin pelkkää edestä tai takaa johtamista. Koen itseni enemmän modernina johtajana.

– Vanhat johtajaprofiilitkin ovat ihan hyviä, mutta entistä enemmän kaivataan jonkinlaista tunneälyä ja syväjohtamisen taitoa. Että ollaan aidosti kiinnostuneita ihmisten ajatuksista ja tuntemuksista. Maailma muuttuu niin nopeasti, että pomojenkin pitää olla valppaana, Saarenmaa tuumailee.

Insinööristä ihmiseksi

Saarenmaalla on tällä hetkellä parikymmentä alaista. Kesällä alaisten määrä saattaa välillä tuplaantua, kun hän tuuraa tuotantojohtajaa.

– Se tietenkin helpottaa työtäni, että olen itse tullut tuon linjan läpi – asennushommista tarkastuspisteen kautta tuotantopäälliköksi. Vaikka olen ollut Satmaticissa vain vajaat neljä vuotta, tunnen hyvin tuotantoprosessit ja laitteet. Se on tärkeää, että oikeasti tietää, mitä ja miten täällä töitä tehdään.

– Tämä on jatkuvaa kouluttautumista ja oppimista. Sekin vaatii opettelemista, etten toimi liian insinöörimäisesti. Pitää muistaa se tunneälypuoli, ettei toimi vain insinöörin teknilliseltä pohjalta perinteisen laskelmoivasti. Jatkuvasti yritän opetella insinööristä ihmiseksi!

– Ja kyllä me täällä aika paljon keskustelemme, myös ihan niitä näitä. Luottamusta pitää rakentaa ja vaalia. On osattava ottaa huomioon erilaiset ihmistyypit. Rakentavaa palautetta tulee molemmin puolin.

Lisäkouluttautumista työn ohessa

Jani Saarenmaa kertoo olevansa kaikin puolin tyytyväinen työhönsä.

– On hienoa, että Satmatic panostaa paljon jatkuvaan parantamiseen ja uudistumiseen. Haluan pysyä siinä mukana ja olen aloittanut lisäkouluttautumisen työn ohessa. Käyn parhaillaan tekniikan erikoisammattitutkintoon valmistavaa koulutusta. Tavoitteenani on saada siitäkin lisäoppia johtamistaitoihin.

Koukataanpa tarinan lopuksi työmaalta siviilipuolelle. Miten käy tuotantopäälliköltä rentoutuminen vapaa-ajalla?

– Hiukan tulee kotonakin töitä tehtyä, varsinkin noita opiskelujuttuja. Oma kämppä tuli hommattua avopuolison kanssa pari vuotta sitten. Siellä tehdään pientä pintaremonttia. Fyysistä kuntoa pidän yllä punttisalilla ja lenkkeilyllä. Aika paljon lueskelen filosofista ja psykologista tekstiä. Kissoja paijailen ja kolme käärmettäkin meiltä löytyy, Porissa asusteleva Jani Saarenmaa luettelee.