Julkaistu: 30.09.2017

Paneelitoimittajaa auditoimassa

Satmatic Oy:n toimitusjohtaja Simo Puustelli ja varatoimitusjohtaja, myyntijohtaja Rainer Nurkkala matkasivat alkukesästä Kiinan Shanghaihin tärkeän syyn vuoksi; aurinkoenergialiiketoiminta on kasvanut voimakkaasti erityisesti tämän vuoden aikana ja toimitettavien voimaloiden koot nousevat jatkuvasti.

Voimalatason toimituksissa prosessia hoidetaan aivan samoin kuin muitakin teollisuuden projekteja. Komponenttien oikea-aikainen ja luotettava saatavuus on avainasemassa usein tiukkojen toimitusaikojen toteutumiseksi.
Kiinassa vierailun kohteena oli kansainvälinen paneelivalmistaja Amerisolar Worldwide Ltd tehtaineen. Suurissa projekteissa paneelitoimittajan merkitys on iso tilausmäärien kasvaessa. Auditoinnin tavoitteena oli selvittää ja tarkistaa henkilökohtaisesti tehtaan ja tuotekehityksen taso.
 

Tarkkaa ja avointa
Ensimmäisenä päivänä tutustuttiin Shanghain myyntitoimistossa Amerisolarin koko kansainväliseen toimintaverkostoon ja hallintoon. Yrityksellä on toimintaa useissa maissa ja se suunnittelee listautumista pörssiin.
Toisena päivänä vuorossa olivat kaupungin ulkopuolella sijaitsevat tehtaat ja testauslaboratorio. Jo olemassa olevien kahden tehtaan lisäksi yrityksellä on jo tonttivarauksen tasolla olevat suunnitelmat kolmannesta tuotantolaitoksesta.
Tehdasvierailulla vaikutuksen tekivät tarkkuus ja avoimuus, jolla koko tuotantoprosessi käytiin läpi alusta loppuun asiassa pysyen ja ilman korulauseita. Erittäin siisti tehdas, osittain automatisoidut toiminnot ja selvästi työhönsä suurella sydämellä sitoutunut henkilöstö vakuuttivat toimittajan korkeasta laadusta.
 

Laatu ratkaisee
Amerisolar jakaa Satmaticin näkemyksen korkean laadun tärkeydestä pitkän käyttöiän aurinkoenergiakomponenteissa. Yritys korostaa käyttävänsä tuotannossaan ainoastaan laadukkaimpia materiaaleja. Esimerkiksi piikiekon laatu on ratkaisevaa paneelin teholuokan kasvattamisessa yhdessä kiekon päällä olevien kuparilankojen määrän kanssa. Tehtaalla tuotantovaiheet käytiin tarkasti läpi kuparilankojen juottamisesta ja paneelin laminoinnista flash-testaukseen ja pakkaukseen saakka.
Tässä yhteydessä voidaan mainita kuparilangan valmistuksen olevan Satmaticille tuotteena hyvinkin tuttu, sillä yritys on toimittanut jo 18 kuparilangan valmistuslinjaa Luvata Oy:lle maailmanlaajuiseen vientiin.


Vierailulla tutustuttiin myös Amerisolarin laboratorioon

Joka paneeli testataan
Jokainen tehtaalla valmistettu paneeli käy läpi flash-testin, jossa sähköiset arvot testataan valotuksen avulla. Paneeleissa on viivakoodi, jonka avulla taataan jäljitettävyys tuotantoerään ja testiarvoihin saakka. Kaikista Satmaticin myymistä paneeleista löytyy flash-testiraportti.
Tehtaalla on myös laboratorio, jossa paneelit testataan ääriolosuhteissa. Paneelit esimerkiksi upotetaan veteen, jossa niiden pitää kestää 20 minuuttia vikaantumatta. Tämän lisäksi paneelit altistetaan kuumalle, kylmälle ja suolalle. Maanjäristystä jäljitellään tärinäkaapissa ja vanhenemista keinoauringolla. Vaikuttavat testaukset vakuuttivat Satmaticin johtokaksikon siitä, että speksien tiedot pitävät todella paikkansa.
 

Historiaa ja tulevaisuutta
Vierailun päätti tutustuminen show roomiin, jossa aurinkoteollisuuden historia kohtaa tulevaisuuden. Esillä olivat kaikki Amerisolarin kautta aikojen valmistamat paneelityypit. Yrityksellä on kapasiteettia valmistaa hyvin erilaisia paneelityyppejä, kuten meille tuttuja 270 W:n Poly-paneeleja ja Japaniin räätälöityjä läpinäkyviä lasisia erikoispaneeleja, jotka esimerkiksi viljapeltojen yläpuolelle asennettuna päästävät valon lävitse. Valikoimiin kuuluvat myös paneelit, jotka on varustettu integroidulla boosterilla varjostuksen haittojen välttämiseksi paneeliketjussa.

Pk-yrityksenä Satmatic haki vastaavaa kumppania Kiinan mittakaavassa, joka kykenisi jättilaitosten kankeudesta poiketen toimittamaan myös räätälöityjä ratkaisuja tarvittaessa. Tilattujen voimaloiden alati kasvavat kokoluokat korostavat paneelitoimittajan luotettavuuden ja läheisen yhteistyön merkitystä yhä korkeammalle.
Onnistuneen vierailun perusteella voidaan todeta, että eurooppalaisilla valmistajilla on tekemistä, jos halutaan pysyä Kiinan kehitystahdin vauhdissa.

Amerisolar, Worldwide Energy and Manufacturing USA Co., Ltd
Liikevaihto: noin 200 miljoonaa euroa
Henkilöstö: noin 500
Toimintaa: USA, Kiina, Italia, Honkong, Vietnam, Korea, Thaimaa

Amerisolar pääkonttori