Julkaistu: 12.12.2014

Pääkirjoitus Simo Puustelli
 

Valonpisaroita

Joulu ja vuodenvaihde lähestyvät. Ilmaston lämpeneminen näkyy konkreettisesti täällä Pohjolan perukoilla lumettomana maastona ja synkkinä iltoina. Tiedotusvälineetkään eivät paljon ilonaiheita kertoile, synkkyyttä nähdään talouselämässäkin.

Teknologiateollisuudessa tapahtuu kuitenkin jotakin merkillistä; uusia tilauksia on saatu etenkin koneenrakennuksessa huippuvuosien 2007–2008 tahtiin.

Uusimpien tilastojen mukaan kone- ja metallituoteteollisuuden uusien tilausten määrä Suomessa on lähes kolminkertaistunut vuoden 2009 aallonpohjasta. Kirkkaasti vauhdikkainta uusien tilausten määrän kasvu – sekä kotimaahan että vientiin – on ollut nimenomaan tänä vuonna. Onko kilpailukykymme sittenkin parantunut maltillisen palkkapolitiikan ja erityisesti paikallisten joustosopimusten seurauksena?

Suomalaisilla on paljon annettavaa ilmaston lämpenemisen pysäyttämisessä. Meillä on voimalaitososaamista erityisesti biopuolella ja uusiutuvissa energioissa. Myös hallittu ydinvoima jarruttaa ilmaston lämpenemistä. Teknologialla on uskottavasti hyvä ja valoisa tulevaisuus.

Valitettavasti muilla aloilla tilanne on kovin heikko, ennen muuta Venäjän kaupan romahtamisen jälkeen. Ukrainan kriisi painaa ikävästi Suomen taloutta. Toivoa sopii, että suurvaltojen johtajat osaavat fiksusti neuvottelemalla hoitaa kriisin aiheuttamat kärsimykset ilman kymmenien vuosien kyräilyä.

Meidän on hyvä muistaa, että kriisi on tuonut suomalaisille vain taloudellisia menetyksiä. Me emme suinkaan ole suurimpia häviäjiä. Suurimmat kärsijät ovat sota-alueella asuvat ihmiset, joilta on viety elinolot ja turvallisuus täysin.

Suomessa on hyvä elää. Työttömyyden ahdistus painaa kuitenkin liian monia, ja heistä meidän on pidettävä huolta. Toivottavasti kaikki löytävät jouluvaloista valonpisaroita elämäänsä.

 

Hyvää joulua ja uuden vuoden valoa toivottaa

Simo Puustelli

toimitusjohtaja