Julkaistu: 21.06.2015

Pääkirjoitus: Simo Puustelli
 

Nyt on akkujen lataamisen aika

Kesä ottaa haparoivia askelmerkkejä. Almanakka väittää, että lämmintä pitäisi olla, mutta todellisuudessa toppatakkia on kaivettava ulkotöihin. Valoa kuitenkin riittää! Iltapuuhat venyvät puolille öin ja aamulla aurinko herättää kukonlaulun aikaan. Melkoinen muutos vireystilaan, kun muistelee marraskuista vuorokausirytmiä.

Auringonvalo on kaikin tavoin suunnaton energianlähde. Se muuttaa ihmistä ja varaa meidän jokaisen akkuja lisäten jaksamista.

Valo muuttuu myös sähköksi aurinkopaneelien kautta ja tuo ilmaisen energian modernilla tavalla kaikkien asuntojen saataville. Hajatuotanto on myös uuden hallituksen tavoiteohjelmassa. Paikallisesti tuotettu energia saattaa olla juuri se tulevaisuuden ratkaisu, jonka varaan energian tuotanto perustuu.

Kotona tuotettu sähkö viilentää mukavasti lämpöpumpun kautta ja antaa levollisen kesäunen. Kilowatti aurinkosähköä muuttuu lämpöpumpulla kolmen kilowatin kylmäenergiaksi. Jäähdyttäminen muuttuu järkeväksi. Pihassa seisova ladattava hybridi lataa akkunsa ja työmatkat sujuvat saasteettomasti. Jos energiaa jää yli omien tarpeiden, paikallinen sähköyhtiö ostaa sen käyttöönsä.

Lähitulevaisuudessa myös Suomessa nähdään muualta Euroopasta tuttuja suuria aurinkosähkökenttiä. Ne tuottavat puhdasta energiaa äänettömästi, ilman korkeita rakenteita ja lähes huoltovapaasti. Auringossa on maailman tulevaisuus, niin meidän ihmisten energianlähteeksi kuin sähkön ja lämmön tuotantoon. Nyt kannattaa jokaisen miettiä omia energiaratkaisujaan.

Hyvää kesää kaikille! Vaikka energiaa riittää, muistakaa myös levätä!