Julkaistu: 04.07.2016

Pääkirjoitus: Simo Puustelli

 

Teknologian kehitys – kohti syvää suota vai suurta nautintoa?

Teknologiaa kehitetään rajulla vauhdilla. Vauhti on kiihtyvä ja kovempi kuin koskaan ennen. Esimerkkien lista on pitkä: digitalisaatio, virtualisaatio, keinoälyn kehitys, terveyden mittaaminen, robotisaatio, teollinen internet, nanomateriaalien kehitys, bioteknologia, farmakologia, energiateknologia, ict-infrastruktuurien kehittyminen. Kehitys vaikuttaa tekniikan, talouden ja sosiaalisen kanssakäymisen lisäksi myös siihen, mihin suuntaan ihminen kehittyy.

Laiskistumisen vaarat

Kehityssuunnassa on suuria hyötynäkökohtia, mutta myös omat vaaransa. Liikkumattomuus on yksi suuri ongelma; jokaisella on mahdollisuus hankkia tietoa ja tavaraa tuolilta nousematta. Koko maailma avautuu eteen näppäimistöllä ja näytöllä. Viini vilahtaa Reinin laaksosta, robotti-imuri Koreasta tai vaikka taulu-TV Japanista tulla tupsahtaa kotiovelle muutamalla näppäilyllä. Vaarana on ihmislajin laiskistuminen. Ihminen on kuitenkin luotu liikkumaan kahdella jalalla, eikä ainakaan vielä ole sopeutunut elämään mielekkäästi ilman vähintään kohtuullista fysiikkaa. 

Robotisoituminen hoitaa lähivuosina ainakin yksinkertaiset, vaaralliset ja toistuvat työt. Tekoäly voi pyrkiä ohjaamaan meitä tekemään jonkun toisen haluamia päätöksiä. Meidän on opittava uusia arviointimekanismeja. Työmarkkinat ja valtio eivät ole ehtineet teknologian kehityksen vauhtiin. Vanhoja tapoja, rakenteita ja etuuksia puolustetaan itsepintaisesti sen kummemmin pohtimatta sitä muutosta, mikä todellisuudessa tapahtuu tehtaiden tuotannossa tai tavaroiden ja palveluiden kaupankäynnissä. 

Läpimurtojen kynnyksellä

Teknologian kehitystä ei kuitenkaan missään tapauksessa saa nähdä vain uhkana. Parhaimmillaan se tarjoaa hyvää elämää ja kestävän pohjan hyvinvointiin tulevaisuudessa. Älykäs koneisto hoitaa ihmisen puolesta ilmastonsuojelun, liikenteen mullistukset sekä raskaat ja vaaralliset työt. Ihmisen on opittava uudistumaan ja hyväksyttävä inhimillisyys, yhteisöllisyys ja tulonjako. Vapaa-aika lisääntyy – ja sen rinnalla lisääntyvät mahdollisuudet tehdä juuri niitä asioita, jotka kukin kokee itselleen parhaiksi.

Sähkömiehenä ja puhtaan ympäristön puolustajana odotan erityisesti sähkön varastoinnin nopeaa kehittymistä. Silloin puhtaat energiat, kuten aurinko, tuuli ja vesi, saadaan maksimaaliseen hyötykäyttöön. Kehityksen merkit ovat hyvät ja läpimurtoja on syytä odottaa parin vuoden sisällä. Kehittyvätkö akut vai keksitäänkö jälleen jotain aivan uutta?

Satmatic pyrkii olemaan uusien teknologioiden johtava soveltaja.

Hyviä kesäpäiviä vaikkapa teknologian alkuaskelien keksinnön kirveen kanssa klapeja pilkkoen!

Simo Puustelli

toimitusjohtaja