Julkaistu: 17.12.2015

Pääkirjoitus: Höyrykoneet vievät meidän työpaikat!

 

"Höyrykoneet vievät meidän työpaikat!"

Noin uhottiin 1700-luvulla. Vaan kuinkas sitten kävikään? Höyrykoneet räjäyttivät teollisuuden ja liikenteen valtavalle kasvu-uralle. Tämän päivän muotihokema on ”robotit vievät työpaikkamme”.

Kannattaisikohan meidän ottaa oppia historiasta? Maailman muutostahti kiihtyy jatkuvasti. Kiihtyminen on tuonut mukanaan monia huonojakin asioita, esimerkiksi ilmaston lämpenemisen. Merkittäviä syypäitä ilmaston lämpenemiseen ovat tunnetusti fossiiliset polttoaineet.

Robotisoidut laitteet perustuvat vahvasti automaatioon ja toimivat pääasiassa sähköllä. Sähkön tuottamiseen on keksitty jo monia täysin puhtaita menetelmiä, kuten aurinko, tuuli ja polttokenno. Robotisoitumis- ja automaatioasteen noustessa saamme saastuttamisen helpommin kuriin.

Etelä-Suomi ja erityisesti Länsi-Suomi on yksi pahiten ilmaston lämpenemisestä kärsineistä alueista. Parin pakkasasteen lumisade on muuttunut parin plusasteen vesisateeksi. Syksyn kaamos on synkentynyt ikäväksi. Muutos on ollut hämmästyttävän nopea; lapsena hiihtäen tekemäni koulumatka ei enää olisi mahdollinen.

Juuri Suomessa robotisoituminen ja automaatioasteen nosto on nähtävä tärkeänä kehityskulkuna ja päämahdollistajana pelastaa se, mitä pelastettavissa on. Niiden avulla meillä on loistava mahdollisuus hankkia leipää suomalaisiin pöytiin. Kaamoksen softakansa nouskoon näyttämään esimerkkiä.

Olisi hienoa, jos saisi nähdä ajan, jolloin robottiauto kuskaa minut Lappiin hiihtämään. Uskon vielä senkin näkeväni.

Hyvää Joulun odotusta ja valoisaa mieltä myös tänne etelän kaamokseen! Lapin kaamos on nautinto mustan maan rinnalla.

PS. Hiihtämistä en minäkään sentään robotille luovuta.

 

Simo Puustelli

toimitusjohtaja