Julkaistu: 03.04.2014

Nextrom Oy: ”Saamme hyvää palvelua hyvään hintaan”
 

– Yhteistyömme Satmaticin kanssa sujuu hyvin. Vuosien varrella olemme löytäneet erittäin kustannustehokkaan tavan toimia, ja kommunikointi on suoraviivaista. Saamme hyvää palvelua hyvään hintaan, sanoo muun muassa hankinnoista vastaava General Manager Mika Vihavainen Nextrom Oy:stä.

Satmatic on toiminut Nextromin sopimusvalmistajana vuodesta 2003. Satmatic tekee ennen kaikkea sähkökeskuksia Nextromin valokuituja valmistaviin koneisiin. Vantaalla toimivaa Nextromia palvelee Satmaticin Keravan yksikkö.

– Yhteistyömme alkoi oikeastaan jo 1990-luvulla, ennen kuin Keravalla toiminut Finoval Oy siirtyi Satmaticin omistukseen. Yhteistyö lähellä olevan toimijan kanssa on vaivatonta. Satmaticin Keravan yksikkö pystyy valmistamaan kaikki tarvitsemamme laitteet. Meidän on helppo mennä paikan päälle katsomaan ja tarkistamaan laitteet sekä keskustelemaan niiden tekemisestä, Vihavainen kertoo.

– Satmatic on myös hinnoittelultaan erittäin kilpailukykyinen yritys. Eipä meidän ole usein tarvinnut kilpailuttaa sähkökeskusten valmistusta. Satmatic pelaa sen verran avoimin kortein. Myös tekninen yhteistyö toimii hyvin. Kommunikointi on suoraviivaista asiantuntijoiden ja suunnittelijoiden välillä. Meidän ostopuolemme pääsee helpolla; tieto kulkee suoraan suunnittelijalta tekijälle ilman turhia välikäsiä. Integraatio on paljon syvemmällä tasolla kuin monien muiden kanssa.

Jatkuvaa vuoropuhelua

Mika Vihavainen korostaa haastattelun aikana moneen otteeseen Nextromin ja Satmaticin yhteistyön jatkuvaa kehittämistä.

– Satmatic oli viime kalenterivuonna selkeästi meidän ykköstoimittajamme euroissa mitattuna. Yhteistyöhön ja sen kehittämiseen ja kustannustehokkuuteen panostetaan koko ajan paljon – molemmin puolin. Keskustelemme säännöllisesti yhteistyön jatkuvasta parantamisesta. Keskustelua käydään sekä osto- ja myyntipuolella että tuotannossa. 

Kumppanuuden tulevaisuuskin näyttää valoisalta.

– Satmaticin kilpailijat saavat heittää aika ison kapulan rattaisiin, jotta he pystyisivät tämän yhteistyön korvaamaan. Kumppanuuttamme ei mitata pelkästään euroissa. Toiminnan tehokkuus ja sujuvuus Satmaticin kanssa on niin hyvällä tasolla.

– Toki ovelle koputtelijoita, siis alihankkijaehdokkaita, riittää. Luonnollisesti minun pitää niitä aina välillä tarkistaa. Se pitää Satmaticinkin hereillä. Bisnestähän tämä on. Kyllä nämä työt katoavat Suomesta, jos emme ole aktiivisia. Me olemme kuitenkin 99-prosenttisesti vientiyritys. Jos me emme pysty tekemään koneita täällä kilpailukykyisesti, koneet tekee joku muu jossain muualla. Meillä on Satmaticin kanssa yhteinen tavoite: yritämme pitää valmistukset Suomessa. 

Nousukäyrällä ollaan

Entä mitä Nextromille muuten kuuluu maaliskuussa 2014?

– Onhan tämä hyvin haasteellista aikaa konevalmistajille ja vientiyrityksille. Ennustettavuus on äärimmäisen vaikeaa; näkymät ovat suunnilleen kolme kuukautta eteenpäin. Eikä näiden kuitukoneiden tekeminen juuri poikkea muusta konevalmistuksesta. Globaalisti valtiollisten toimijoiden heilahtelut vaikuttavat voimakkaasti meidänkin volyymiimme. Jos valtiot lopettavat investointien tukemisia, se vie aina meiltä joillakin alueilla markkinoita alta. Mutta kyllä me kuitenkin nousukäyrällä olemme, Mika Vihavainen sanoo. 

Tommi Hiltunen

Satmaticin myynti-insinööri Tommi Hiltunen vastaa Keravan toimipisteessä Nextromin asiakkuudesta


www.satmatic.fi

 

www.nextrom.com