Julkaistu: 04.04.2018

NIE aikoo kasvaa maailman suurimmaksi  

Satmatic on vahvasti mukana Euroopan suurimman elintarvikehyönteisiä tuottavan kasvattamon rakentamisessa Loviisaan. Kunnianhimoisen hankkeen takana on Pohjolan Hyönteistalous Oy eli Nordic Insect Economy Oy (NIE).
– Satmatic toimittaa Loviisan kasvattamoon hyönteisten olosuhdehallinnan säätöjärjestelmän. Käytännössä toimitus sisältää esimerkiksi automaation ohjauskeskuksen ja tarvittavia antureita kasvatuskontteihin, kertoo Satmaticin myyntijohtaja Ville Kajan.
– Yhdessä NIE:n kanssa suunnittelemallamme olosuhdehallintajärjestelmällä simuloidaan hyönteisten elinoloja kuten valaistusta, kosteutta, lämpötilaa ja hiilidioksidipitoisuutta. Aloitimme suunnittelutyön joulukuussa. Tarkoitus on, että huhtikuussa pääsemme ottamaan prosessin käyttöön paikan päällä Loviisassa, Kajan selvittää.

Yhteisen toimintamallin rakentamista
Näin yhteistyön alkuaskeleita kuvailee NIE:n toimitusjohtaja Sami Vekkeli:
– Määrittelimme ensin tarpeemme ja sen, millaisen järjestelmän me haluamme. Yhteisen suunnittelun pohjalta Satmatic toimittaa meille olosuhdehallintajärjestelmän kokonaistoimituksena.
– NIE:n kotipaikka on Tampereella, joten Satmatic päätyi kumppaniksemme osin maantieteellisestäkin läheisyydestä johtuen. Lisäksi tunnemme Satmaticin omistajaportaamme kautta. Satmatic ei ole varsinaisesti tunnettu siitä, että se tekisi juuri olosuhdehallintajärjestelmiä, vaan lähdimme rakentamaan yhteistyötä tietynlaisen luottamussuhteen kautta.

– Yhteistyö on sujunut hyvin. Rakennamme tässä samalla yhteistä toimintamallia. Loviisan farmi ei suinkaan tule jäämään ainoaksi kasvattamoksi, vaan aiomme rakentaa vastaavia myös muualle Suomeen ja maailmalle, Sami Vekkeli kertoo.

Vakaa aikomus olla maailman suurin
NIE:n tavoitteet ovat korkealla, eikä toimitusjohtaja Sami Vekkeli kainostele kertoa niistä.
– Meillä on vakaa aikomus olla tulevaisuudessa maailman suurin tämän alan yritys. Aiomme siis kasvaa maailman suurimmaksi hyönteisten kasvatusteknologian ja hyönteisraaka-aineen toimittajaksi elintarviketeollisuudelle. Me investoimme siihen paljon rahaa ja aikaa ja kasvamme jo nyt erittäin voimakkaasti.

Yksittäisenä hyönteisfarmina Loviisaan nouseva kasvattamo, jota myös tehtaaksi voi kutsua, on Vekkelin mukaan Euroopan suurin.
– Suomessa on nyt parikymmentä farmia. Tästä tulee isompi kuin ne kaikki yhteensä.

Satoja tuhansia kiloja vuodessa
Jotta saisimme jonkinlaisen käsityksen, mitä Sami Vekkelin mainitsemat ”Suomen ja Euroopan suurimmat” tarkoittavat käytännössä, tässä hieman numerotietoja:  
– Tällä hetkellä Suomessa puhutaan joidenkin tuhansien kilojen kuukausituotannosta. Me nostamme Loviisassa tuotantomäärän heti useisiin tuhansiin kiloihin kuukaudessa, pikaisten laajennusten jälkeen kymmeniin tuhansiin kiloihin.  
– Heti alussa tuotamme elintarvikehyönteisiä siis vuositasolla kymmeniä tuhansia kiloja, laajennusten jälkeen satoja tuhansia kiloja.

– NIE on ensimmäinen suomalainen teollisuusmittakaavan yritys, joka keskittyy elintarvikehyönteisiin. Toimitamme sopimusfarmeillemme teknologian, jonka avulla hyönteisraaka-aine on eettisesti tuotettua, tasalaatuista ja hygieenistä. Raaka-aine on täysin jäljitettävissä sopimusfarmeillemme Suomessa ja ulkomailla, Sami Vekkeli kertoo.

Faktat:
Pohjolan Hyönteistalous Oy / Nordic Insect Economy Oy, NIE   

  • NIE on vuonna 2014 perustettu suomalainen hyönteisteknologian kehitykseen ja hyönteisraaka-aineen jatkojalostukseen keskittyvä yritys.
  • NIE toimittaa tuotantolaitteet ja vastaa hyönteisten jakelusta elintarviketeollisuudelle.
  • NIE on Suomen ensimmäinen teollisuusmittakaavan elintarvikehyönteisiin keskittynyt yritys.
  • NIE:n liiketoimintaa ovat kasvatusteknologian kokonaisratkaisut tuottajille sekä hyönteisraaka-aineen laatuketjun varmistaminen elintarviketeollisuudelle.


Lisätietoja:
Myyntijohtaja
Ville Kajan
GSM 0400 571 082
ville.kajan(at)satmatic.fi