Julkaistu: 21.06.2015

Monipuolinen ja mittava keskustoimitus tarjosi hyvää haastetta
 

Haasteet tuovat hienoa vaihtelua

– Tässä projektissa oli paljon haasteita, mutta sehän on pelkästään positiivista ja hienoa vaihtelua. Näin kommentoi Satmaticin myyntipäällikkö ja sähkötöiden johtaja Kari Aarniomäki poikkeuksellisen ison sähkökeskuksen toimitusta, jonka parissa Satmaticin asentajat urakoivat pitkin kevättä ja jossa loppuasiakkaana oli Mondo Minerals Nickel Oy.

Monitasoisessa ja mittavassa projektissa Satmatic toimitti Mondo Minerals Nickel Oy:n Outokummun Vuonoksen tehtaan talkkirikastamolle noin 30-metrisen sähkökeskuksen. Vaikeusastetta nostivat muun muassa keskuksen monipuoliset lähdöt ja se, että suurikokoinen keskus jouduttiin ”palastelemaan” kolmeen osaan, jotta se mahtui sujuvasti Mondo Mineralsin sähkötilaan.

– 2500-ampeerinen keskus on erittäin monipuolinen. Moottorilähtökeskuksessa on taajuusmuuttajalähtöjä sekä älykkäitä moottorilähtöjä niin kiinteinä kuin kasetteina, siis hyvin monenlaisia lähtöjä. Siinä on monen sortin pumppua, sekoitinta, kuljettimia ja syöttöruuveja, Aarniomäki luettelee.

– Itse rakentaminen oli noin kahden kuukauden rykäisy omissa tiloissamme. Parhaimmillaan keskuksen rakentamisen kimpussa oli kahdeksan asentajaamme.

– Keskuksen toimitus tapahtui toukokuun alussa. Meille kuului ja kuuluu keskuksen suunnittelun ja rakentamisen lisäksi myös paikalleen asennus kiskosiltoineen Outokummussa. Juuri nyt on menossa kiskosillan asennus. Kiskosilta yhdistää käytännössä keskuksen kolme osaa toisiinsa, Aarniomäki kertoi kesäkuun puolivälissä.

Hinta ja laatu kohdallaan

Satmaticin lähin kumppani keskusprojektissa on ollut Sweco Finland, joka toimii Mondo Mineralsin konsulttina. Käytännössä Sweco hoiti loppuasiakkaan puolesta projektin hankinnat ja ostot.

Miksi Sweco päätyi kilpailutuksen jälkeen esittämään asiakkaalleen juuri Satmatcin valitsemista keskuksen toimittajaksi?

– Satmaticin tarjouksessa oli hinta kohdallaan. Totta kai myös laatuasiat vaikuttivat. Tiesimme, että Satmaticin tuote on Siemensin kehittämä ja kuuluu kokeiltuun ja hyväksi havaittuun tuoteperheeseen. Kasettikeskusten valmistajia ei ole kovin paljon. Päädyimme taattuun, turvalliseen ja edulliseen vaihtoehtoon, perustelee konsultti Ilpo Karhu Sweco Industry Oy:stä.

– Sekin vaikutti, että Satmatic käytti ABB:n älykkäitä komponentteja, joita Mondo Minerals on käyttänyt ennenkin, Ilpo Karhu täsmentää.

Kovaa vääntöä puolin ja toisin

Aarniomäen tavoin Karhu kuvailee projektia monivaiheiseksi ja haastavaksi. Tarjousta tarkennettiin muutamaankin otteeseen ja erinäisiä muutoksia tuli aika myöhään.

– Olihan siinä kovaa vääntöä puolin ja toisin. Satmatic hoiti työnsä hyvin, varsinkin kun otetaan huomioon heistä riippumattomat muutostyöt ja joidenkin tavaroiden toimittamisen myöhästelyt. Toki projektin lopputyöt jatkuvat vielä hetken aikaa. Keskusvalmistajilla on tällä hetkellä kovasti kysyntää; ne joutuvat venymään melkoisesti. Sen huomaa jo siinä vaiheessa, kun tarjouksia pyydetään, Karhu kertoo.

Keskuksen toimitus on ollut hyvä esimerkki monen toimijan yhteistyöstä. Matkaan mahtuu mutkia, mutta ammattilaisten hyvällä yhteispelillä päästään perille.

– Hyvän työtilanteemme vuoksi mekin käytimme alihankkijaa sekä asennuksissa että kiskosillan toimittamisessa. Projektinhallinta oli minulla, ja kovasti sain antaa ohjeita moneen suuntaan. Projekti sujui kuitenkin – ainakin omasta mielestäni – hyvin. Onneksi meillä on erittäin osaavat ja kokeneet kaverit, Aarniomäki sanoo.

 

Mondo Minerals Nickel Oy

Outokummussa, Pohjois-Karjalassa toimiva Mondo Minerals Nickel Oy on osa Mondo Minerals -konsernia. Mondo Minerals on monikansallinen, korkealaatuisten talkkituotteiden valmistaja, jonka tuotteet on suunniteltu luomaan lisäarvoa mm. paperi-, maali- ja muoviteollisuuden tuotteille. Mondo Minerals B.V. Branch Finlandilla on tehtaat Sotkamossa ja Outokummussa sekä konttori Helsingissä. Mondo Minerals B.V.:n pääkonttori on Hollannissa.

www.mondominerals.com

Sweco Finland

Sweco Finland on osa kansainvälistä Sweco-konsernia, joka on Pohjoismaiden johtava rakentamisen asiantuntijayritys. Kaikkiaan 9000 swecolaisesta lähes 2000 työskentelee Suomessa. Sweco-konserni toteuttaa vuosittain noin 37 000 projektia 15 000 asiakkaalle 80 maassa ympäri maailmaa.

www.sweco.fi

 

Lisätietoja:

Myyntipäällikkö, sähkötöiden johtaja

Kari Aarniomäki

GSM 044 5379 881

kari.aarniomaki(at)satmatic.fi