Julkaistu: 02.10.2015

Kuparinlujaa yhteistyötä, Satmatic ja Aurubis Finland Oy
 

– Satmaticin vahvuus on monipuolinen asiantuntemus. Lisäksi meille on erittäin tärkeää, että saamme tarvittaessa apua mahdollisimman nopeasti. Voin vilpittömästi kiitellä Satmaticin väkeä asiantuntevasta ja ripeästä yhteistyöstä, sanoo tuotantopäällikkö Arto Mustaniemi Aurubis Finland Oy:n Porin kuparinjalostustehtaalta.

Kerroimme Aurubis Finlandin ja Satmaticin monivuotisesta yhteistyöstä maaliskuun lopun uutiskirjeessämme http://www.satmatic.fi/fi/ajankohtaista/182

Tuolloin kirjoitimme, miten Satmatic on saanut tehdä tuloksellista yhteistyötä Porin kuparivalimolla ja -valssaamolla jo toistakymmentä vuotta.

Alkuvuosina Satmaticin asiakkaana oli Outokumpu Poricopper, välissä Luvata ja viime vuosina saksalaiseen Aurubis-konserniin kuuluva Aurubis Finland. Luvata myi 2011 Valssatut tuotteet -divisioonansa Aurubis AG:lle. Tuossa kaupassa Luvatan Porin yksikön 550 työntekijästä noin 200 siirtyi Aurubis Finland Oy:n palvelukseen

Projektia projektin perään

Maaliskuisessa tarinassa sujuvasta kumppanuudesta kertoivat Satmaticin miehet, automaatiosuunnittelija Riku Pirttikoski ja suunnittelujohtaja Juha Lehto. Tällä kertaa pääosassa on Aurubis Finland Oy:n edustaja, kuparivalimon tuotantopäällikkö Arto Mustaniemi.

– Kyllähän Satmaticin ammattilaiset ovat jotain tehneet oikein, kun yhteistyö yhä vain jatkuu, Mustaniemi naurahtaa.

Kumppanuus alkoi siitä, kun Satmatic toimitti vuonna 2003 kuparivalimoon Siemens PCS7 -ohjausjärjestelmän. Vuosien varrella automaatiojärjestelmää on uudistettu ja laajennettu moneen otteeseen.

– Ohjausjärjestelmän ylläpidon ja laajentamisen lisäksi yhteistyömme on kattanut todella monenlaisia projekteja. Kuilu-uunin ohjausjärjestelmä on uusittu, samoin energiasyöppö kuumaränni. Parhaillaan on menossa savukaasun puhdistuslaitoksen jälkipolttoprojekti. Vanhoja järjestelmiä ja laitteita perataan vähän väliä ja niin edelleen, Mustaniemi luettelee.

Huomattavaa energiansäästöä

Otetaanpa väliin Satmaticin myyntipäällikön Jarmo Salosen kommentti:

– Kaikki uudistukset tähtäävät tietenkin siihen, että Aurubis Finlandin tuotanto ja lopputuotteiden laatu tehostuvat ja paranevat entisestään.

– Myös turvallisuuden parantaminen on lähes kaikissa projekteissa mukana; valimossa kun työskennellään yli 1000-asteisen kuparin kanssa. Kolmas tärkeä tavoite on energiansäästö. Olemme monessakin projektissa pystyneet auttamaan asiakastamme vähentämään huomattavasti energiankulutusta, Salonen sanoo.

Energiansäästö toden totta toistuu Arto Mustaniemenkin puheissa monituiset kerrat. Onpa välillä käynyt niinkin, että säästötavoitteet ovat reilusti ylittyneet.

– Tullessani nykyisiin töihini kuumaränni näytti todelliselta energiasyöpöltä, jolla lämmitettiin pääasiassa muuta maailmaa kuin varsinaista kohdetta. Suunnittelimme ja toteutimme siihen Satmaticin ammattilaisten kanssa kannet ja puolitimme polttimoiden määrät. Tavoitteemme oli puolittaa energiankulutus, mutta kulutus painuikin alle kolmasosaan, Mustaniemi kertoo.

– Loppuvuoden aikana selviää, kuinka paljon onnistumme yhteisessä savukaasuprojektissamme vähentämään energiankulutusta. Siinäkin tavoitteena on kaasunkulutuksen puolittaminen.

Ripeys ratkaisee

Palataanpa Arto Mustaniemen alussa mainitsemiin Satmaticin vahvuuksiin, monipuoliseen asiantuntemukseen ja ripeyteen.

– Meidän alamme on sen verran spesiaali, että harvasta yrityksestä löytyy tarvittavaa asiantuntemusta. Siinä Satmatic erottuu edukseen.

– Nopea palvelu on sekin ratkaisevan tärkeää. Kun valimossa tulee sähkökatko, alan ammattilaisen on oltava täällä tunnissa. Meillä on korkeintaan kaksi tuntia aikaa, tai muuten pitää tyhjentää uunit.

Useimmiten se ”alan ammattilainen” on Satmaticin automaatiosuunnittelija Riku Pirttikoski, joka sivumennen sanoen oli takavuosina Luvatan palveluksessa. Hänen ammattitaitoaan ja palveluasennettaan Mustaniemi innostuu kehumaan haastattelun kuluessa useampaankin otteeseen.

– Enpä muista tapausta, etteikö Riku olisi ehtinyt nopeasti paikalle. Yleensä hän on vielä ratkaissut ongelmankin!

Täpäriä tilanteita

Toisinaan tilanteet saattavat olla melkoisen täpäriä. Tiukilla oltiin esimerkiksi kolmisen vuotta sitten, kun valimossa syttyi tulipalo.

– Valmistauduimme jo uunin tyhjentämiseen. Saimme kuitenkin Rikun ripeästi paikalle, hän löysi ongelman ja sai kytkettyä virrat päälle. Emme joutuneet tyhjentämään ja vuoraamaan uunia. Jos olisimme joutuneet sen tekemään, siitä olisi koitunut noin 60 000 euron vahingot plus tuotantomenetykset, Arto Mustaniemi kertoo.

Niin että kaipa yksi Satmaticin vahvuus Aurubis Finland Oy:n näkökulmasta on myös sijainti: Ulvilan Sammontieltä karauttaa vikkelästi noin neljän kilometrin päähän Porin Kuparitielle.    

Syksyinen moottoripyöräretki on jo perinne. Kuvassa vasemmalta Riitta ja Arto Mustaniemi.

Paikalle osunut turisti ihailee Jarmo Salosen ja Mustaniemien Ducateja rinnakkain.

Aurubis

Aurubis on maailman johtavia kupariteollisuuden toimijoita, jolla on yli 140 vuoden kokemus kuparin tuottamisesta ja kierrättämisestä. Aurubis-konserni työllistää noin 6 500 työntekijää 11 eri maassa. Porissa, Kokemäenjoen varrella Aurubis Finland Oy työllistää lähes 200 työntekijää.

 

Lisätietoja:

Myyntipäällikkö

Jarmo Salonen

GSM 0500 825 913

jarmo.salonen(at)satmatic.fi