Julkaistu: 30.03.2015

Kuparinlujaa yhteistyötä
 

Omistajat ja firman nimi vaihtuvat, mutta yhteistyö jatkuu tuloksekkaana. Näin voi kuvailla Satmaticin kumppanuuskuvioita kuparisella akselilla Outokumpu Poricopper - Luvata - Aurubis.

Vuodesta 2003 lähtien Satmatic on tehnyt Porissa toimivan kuparinjalostustehtaan kanssa lukuisia, pääasiassa modernisointiin liittyviä projekteja. Toisinaan kysymys on ollut valukoneen ja vesijärjestelmien, välillä taas tuoteratojen, kuilu-uunin turvajärjestelmän, sularännin tai vaikkapa savukaasun puhdistuslaitoksen uudistamisesta.

Alkuvuosina Satmaticin asiakkaana oli Outokumpu Poricopper, välissä Luvata Oy ja viime vuosina saksalaiseen Aurubis-konserniin kuuluva Aurubis Finland Oy.

– Hyvin on yhteistyö sujunut, kun yhä uudelleen meidät on tontille kutsuttu. Ei ainakaan suuremmin olla mokattu, ja onpa kiitostakin joskus tullut, luonnehtii varovaisen vaatimattomasti pitkäaikaista kumppanuutta Satmaticin automaatiosuunnittelija Riku Pirttikoski.

Paikallisuus valttina

– Varmasti paikallisuudellamme on aika paljon merkitystä. Meiltä on saanut apua hyvin ja nopeasti. Eikä apu ole suinkaan aina liittynyt tiettyyn projektiin vaan olemme tehneet myös yksittäisiä vikakeikkoja. Hinnoista en osaa sanoa, kun en tiedä muiden hintoja, mutta emmeköhän me siinäkin ole hyvin kilpailukykyisiä.

– Kai me olemme kaikin puolin asiamme hyvin hoitaneet, kun yhteistyö on jatkunut näin pitkään. Yhteistyön jatkumista on ruokkinut sekin, että Satmatic on pystyttänyt talon automaatiojärjestelmän. Sitä on ollut aina helppo jatkaa ja kehittää, Pirttikoski jatkaa syiden pohdiskelua.

Toki voi olla niinkin, että Riku Pirttikoskella itselläänkin on jonkinmoinen rooli saumattoman yhteistyön soljumisessa. Mies nimittäin tuntee hyvin kummatkin osapuolet.

Pirttikoski tuli Satmaticin palvelukseen Luvatasta vuonna 2011 – samana vuonna, jolloin Luvata myi Valssatut tuotteet -divisioonansa Aurubis AG:lle. Tuossa kaupassa Luvatan Porin yksikön 550 työntekijästä noin 200 siirtyi Aurubis Finland Oy:n palvelukseen. Loput 350 työntekijää jäivät tekemään Luvatan erikoistuotteita, kuten suprajohtavia lankoja ja aurinkopaneeleiden virrankeräysnauhoja.

Joka joulu ja kesä

Yhteistyön saumattomuutta korostaa myös Satmaticin suunnittelujohtaja Juha Lehto. Hän teki ensimmäisen kerran yhteistyötä silloisen Outokumpu Poricopperin kanssa vuosina 2003–2004. Tuolloin kuparivalimossa modernisoitiin valukone ja vesijärjestelmät sekä lanseerattiin Siemensin PCS 7 -automaatiojärjestelmä, joka edelleen ohjaa laitosta. 

– Olemme saaneet tehdä Kuparipuiston alueella todella paljon monenlaisia modernisointiprojekteja, vaikka kilpailu on tunnetusti kovaa ja nykymaailmassa kaikki projektit kilpailutetaan. Lähes joka joulu- ja kesäseisokilla olemme olleet siellä jotakin uudistamassa, Lehto kertoo.

Parhaiten Juha Lehdon mieleen ”kuparikeikoista” on jäänyt juuri haastava ja suuritöinen valukoneen ja vesijärjestelmien modernisointi yli kymmenen vuoden takaa. Riku Pirttikoski taas nostaa esille hieman tuoreemman tapauksen:

– Teimme savukaasun puhdistuslaitoksen uudistamisprojektin toissa vuonna todella vauhdikkaasti kuudessa päivässä. Asennus ja käyttöönotto tapahtuivat uskomattoman nopeasti. Aikataulu oli poikkeuksellisen kunnianhimoinen, mutta niinpä vain selvisimme siitä, Pirttikoski muistelee.

Aina jotain pientä

Haastatteluhetkellä maaliskuun lopulla Satmaticilla ei ole menossa mitään varsinaista projektia Aurubis Finland Oy:n Porin kuparivalimolla ja valssaamolla – mutta aina sitä jotain pientä. 

– Vanhoja laitteita puretaan ja lähinnä siistitään keskuksia. Tosin aina kun vanhoja puretaan, niin jotain vähän uusitaankin. Välillä on isompia projekteja, välillä hieman hiljaisempaa. Olen yrittänyt ihan henkilökohtaisellakin tasolla palvella tärkeää asiakastamme mahdollisimman hyvin, jotta sujuva yhteistyömme jatkuisi, Pirttikoski kertoilee.

Aurubis

Aurubis on maailman johtavia kupariteollisuuden toimijoita, jolla on yli 140 vuoden kokemus kuparin tuottamisesta ja kierrättämisestä. Aurubis-konserni työllistää noin 6 500 työntekijää 11 eri maassa. Porissa, Kokemäenjoen varrella Aurubis Finland Oy työllistää lähes 200 työntekijää.

 

Lisätietoja:

Suunnittelujohtaja

Juha Lehto

GSM 050-5485650

juha.lehto(at)satmatic.fi