Julkaistu: 19.06.2017

Kun aurinko nousi

Vuonna 2009 Satmaticin sähköalan ammattilaiset pohdiskelivat jälleen kerran tulevaisuuden innovaatioita. Energia-alan murros teki vahvasti tuloaan, ja tarve kasvattaa uusiutuvien, päästöttömien energiantuotantotapojen merkitystä oli alati esillä. Satmatic oli jo tuolloin toimittanut keskuksia ja muita ratkaisuja useille puhtaan energian sektoreille esimerkiksi tuuli-, vesi- ja biovoimaloihin. Nyt katse käännettiin myös ylös aurinkoon. Suomen ulkopuolella aurinkoenergiaa hyödynnettiin jo laajasti sähköntuotannossa. Täällä se oli vajaat kymmenen vuotta sitten vielä harvojen edelläkävijöiden harrastus, jonka avulla voitiin saada sähköä esimerkiksi saaristomökeille. Hyvin pienimuotoista ja tuntematonta tekniikkaa siis.

Satmatic uskoi asiaansa

Satmaticilla oli aiempaa, vahvaa kokemusta myös aurinkosähkön tuotannossa käytettävästä vaihtosuuntaajatekniikasta muiden teollisuuden alojen projektien pohjalta. Tämän lisäksi konsernin muuntamotuotteiden maahantuojana yritys oli ja on yksi Suomen suurimmista sähkönjakelutekniikan toimittajista. Harkinnan jälkeen tehtiin rohkea päätös uskoa aurinkosähkön mahdollisuuksiin ja kasvuun tulevaisuudessa.

Tietoa ja taitoa lähdettiin määrätietoisesti kasvattamaan pilotoimalla Satmaticin Ulvilan tuotantotilojen katolle 2010 valmistunut 30 kWp:n aurinkosähkövoimala, joka oli valmistuessaan yksi Suomen suurimpia. Skeptismi aurinkosähköä kohtaan oli vähintäänkin voimakasta. Sähköä auringosta, Suomessa! Eihän täällä paista koskaan, ja talvi on pitkä ja pimeä kuin nälkävuosi. Ekoihmisten höpinöitä. Ja niin edelleen.

Satmatic kuitenkin uskoi asiaansa. Oma voimala toimi hienosti, ja osaamista aiheesta kertyi jatkuvasti lisää. Aurinkosähköjärjestelmiä kehitettiin pakettiratkaisuiksi eri teholuokissa, komponenttitoimittajat kartoitettiin laatu keihäänkärkenä ja eri oppilaitosten kanssa toteutettiin vaativiakin kehitysprojekteja.

Valtavia muutoksia

Vaikka moni periaate on pysynyt alusta lähtien samana, ala on kokenut muutamassa vuodessa valtavan muutoksen sekä Suomessa yleisesti, että Satmaticin liiketoiminnassa. Pitkälle on tultu ajasta, jolloin yksittäisen kotitalousjärjestelmän kauppa oli maininnan arvoinen tapaus firman käytävillä. Nyt Satmatic on yksi Suomen merkittävimpiä aurinkosähkön toimittajia. Tähän mennessä asennettua aurinkoenergiaa on toimitettu yli 3 MWp ja tahti kiihtyy kiihtymistään. Paneelit tuodaan omana maahantuontina konteissa ja toimitukset hoidetaan omasta logistiikkakeskuksesta.

Voimaloiden koot ovat kasvaneet samassa tahdissa teollisuuden toimitusten yleistymisen kanssa. Tämä kertoo vahvasti siitä, miten ennen mahdottomaksi parjattu energiamuoto on noussut merkittäväksi ja liiketaloudellisesti kannattavaksi vaihtoehdoksi teollisuudessa. Samalla kotitalousjärjestelmien myynti on noussut kymmeniin toimituksiin kuukausittain.

Yhä edullisempaa

Uskomusten sijaan faktaa on, että Suomen olosuhteet soveltuvat erinomaisesti aurinkosähkön tuotantoon. Pitkät, valoisat päivämme, puhdas ilmamme ja jopa viileä ilmastotyyppimme ovat eduksi ja säteilymääriltään Suomi on samaa tasoa Pohjois-Saksan kanssa.

Paneelivalmistajien tiukka kilpailu on pudottanut hintatasoa voimakkaasti, mikä osaltaan on vaikuttanut järjestelmien hintojen halpenemiseen ja takaisinmaksuajan lyhentymiseen. Samalla tekniikka on kehittynyt huimasti ja paneelien hyötysuhde noussut. Edelleen lopullista läpimurtoa odottaa sähkön varastointi tuotantoajan ulkopuoliseen käyttöön.

Yhden oven taktiikalla

Satmatic on toimittanut useita suuren teholuokan voimaloita eri puolille Suomea. Isot projektit hoidetaan alusta loppuun vankalla ammattitaidolla ja tarvittaessa asiakkaan tarpeisiin räätälöidyillä ratkaisuilla. Tänä vuonna on valmistunut jo useita suurkohteita, viimeisimpänä toukokuussa käyttöönotettu 528 kWp:n voimala. Parhaillaan työn alla on muun muassa yli 800 kWp:n voimala avaimet käteen -toimituksena ja lähes 4000 paneelista koostuva yhden MWp:n aurinkosähkökenttä, johon Satmatic toimittaa paneelit ja itse suunnittelemansa maa-asennustelineet.

Kokonaistoimitukset suunnittelusta asennukseen, tarvittaessa muuntamoineen ja sähkökeskuksineen, tekevät Satmaticista täyden palvelun toimittajan, jonka kanssa asiakas voi toteuttaa projektinsa yhden oven taktiikalla.

Visio takavuosilta on toteutunut ehkä nopeammin ja voimakkaammin kuin kukaan uskalsi vuoden 2009 pohdinnoissa ajatella. Lähivuosina näemme varastointikysymyksen ratkeamisen ja esimerkiksi sähköisen liikenteen yhdistymisen aurinkosähköjärjestelmiin, jolloin uusiutuvilla energiamuodoilla toimiva yhteiskunta on taas askeleen lähempänä. Rohkeus ja usko puhtaan energian tulevaisuuteen kannatti; aurinko on noussut Suomessakin.