Julkaistu: 21.06.2015

Kokonaisvaltaista cleantech-osaamista Satmaticilta!
 

Megatrex ja Satmatic löysivät toisensa 20 vuoden tauon jälkeen  

– Satmaticin ehdoton vahvuus on, että se pystyy suunnittelemaan ja tekemään koko paketin alusta loppuun. Me annamme vain lähtötiedot ja he hoitavat loput, sanoo yksi Satmaticin monista cleantech-alan asiakkaista, Megatrex Oy:n toimitusjohtaja Hannu Virtanen.

Pirkanmaalaisen, muun muassa jätteidenkäsittelyjärjestelmiä valmistavan Megatrexin ja ulvilalaisen Satmaticin yhteistyön juuret ulottuvat parinkymmenen vuoden päähän. Hannu Virtanen perusti yrityksensä Ulvilassa vuonna 1995.

– Meillä oli muutamia kohteita, joissa teimme Satmaticin kanssa yhteistyötä. Kumppanuus oli alusta asti sujuvaa. 1996 muutimme kuitenkin Tampereen seudulle; yhteistyö hiipui ja meille tuli pirkanmaalaisia kumppaneita, Virtanen muistelee.

– Viime vuonna otin yhteyttä vanhaan tuttuuni, Satmaticin toimitusjohtajaan Simo Puustelliin ja aloimme jälleen kehitellä yhteistyötä. Nyt meillä on taas muutamiakin yhteistyökohteita. Yksi yhdessä kehittämämme systeemi on juuri lähdössä Eurooppaan ja ehkä Aasiaan asti. Vastikään teimme isohkon päivityksen, ja muitakin yhteistyökuvioita Satmaticin kanssa on menossa ja tulossa, Hannu Virtanen kertoo.

Yhteispeli sujuu mallikkaasti

Nykyisin Lempäälässä toimivan Megatrexin perustaja ja toimitusjohtaja Hannu Virtanen on ilmiselvästi innoissaan pitkän hiljaiselon jälkeen virinneestä kumppanuudesta. Kun häneltä kysyy Satmaticin vahvuuksista, vastaus on kovin positiivinen:

– Satmatic pystyy toimittamaan sähköistyksen ja automatisoinnin kokonaisuuksia. Meillä ei ole sen alan asiantuntemusta, joten on tärkeää, että voimme antaa koko paketin luotettavan ja osaavan kumppanin hoidettavaksi.

– He pystyvät hoitamaan kaiken sähköistykseen ja automatisointiin liittyvän suunnittelun ja tekemisen alusta loppuun – ohjelmointia ja käyttöönottoa myöten. Myöhemmin varmasti myös huollot. Aiemmat yhteistyökumppanimme ovat yleensä hoitaneet vain yhden ruudun. Satmaticilta saamme koko paketin, mikä helpottaa meitä suuresti.

– Yhteistyömme on sujunut vuosien tauon jälkeen oikein hyvin. Enpä keksi mitään valittamista, Hannu Virtanen sanoo.

Töitä riittää cleantech-alalla

Myös Satmaticin myyntijohtaja Rainer Nurkkala on innoissaan uudelleen syntyneestä kumppanuudesta. Hänen mukaansa Megatrex täydentää mainiosti Satmaticin cleantech-alan asiakkuuksia.

– Monet toimituksemme ja asiakkuutemme liittyvät esimerkiksi jätteidenkäsittelyyn. Olemme yhä enemmän mukana tekemässä modernisointeja, jotka vähentävät hukkaa tai päästöjä. Erilaisten automaatiojärjestelmien modernisoinnit ovat meille jokapäiväistä työtä, Rainer Nurkkala kertoo.

– Megatrexille olemme ehtineet jo tehdä monipuolisia sähköautomaatiotöitä. Olemme modernisoineet ohjausjärjestelmän, valmistaneet ohjauskaappeja, laatineet uudet ohjelmistot, antaneet koulutusta ja paljon muuta. Monitasoinen yhteistyö on lähtenyt vauhdikkaasti liikkeelle.

– Tässäkin asiakkuudessa olemme ensin perehtyneet huolella asiakkaan prosessiin. Ensin on saatu ymmärrys, sitten tarkennettu ja viilattu – ja lopputuloksena synnytetty räätälöity ratkaisu asiakkaalle, Nurkkala kuvailee.

Luottavaisesti kohti tulevaa

Megatrex tunnetaan ennen muuta Atrex-laitteiston kehittämisestä, valmistamisesta ja markkinoinnista. Atrex-laitteisto soveltuu murskaamiseen, jauhamiseen ja liettämiseen monissa prosessiteollisuuden sovelluksissa esimerkiksi paperi-, metsä-, kaivos-, elintarvike- sekä kemian ja ympäristöteknologian alan yrityksissä.

– Viimeisimmät viisi vuotta ovat menneet ihan kohtalaisesti. Valmistamiamme laitteita on maailmalla noin 250. Uusia laitekauppoja tulee yleensä 6–7 vuodessa, vähintään 3. After sales on vahvaa. Huoltokauppa kasvaa koko ajan, ja varaosakauppa on meille erittäin merkittävää.

– Asiakkaamme ovat pääasiassa suuria metsä- ja kaivosyhtiöitä, isompia konepajayrityksiä sekä nousevia kasvuyrityksiä, jotka tarvitsevat apua prosessiongelmissaan. Mielenkiintoisia uusia töitä on tulossa. Tälläkin alalla uuden tuotteen lanseeraus kestää aina kauan, mikä vaatii kärsivällisyyttä. 

– Katsomme tulevaisuuteen hyvin luottavaisesti alati kovenevasta kilpailusta huolimatta. Uusia koeajoja on menossa eri puolilla maailmaa – niin kaukana, ettei lentokoneella pitemmälle pääse, Hannu Virtanen sanailee.

www.megatrex.com

 

Cleantech pähkinänkuoressa:

Cleantech tarkoittaa tuotteita, palveluja ja prosesseja, jotka edistävät luonnonvarojen kestävää käyttöä ja vähentävät samalla prosessien haitallisia vaikutuksia ympäristöön.

Cleantech on teollisuustoimialarajat ylittävää teknologiaa materiaali- ja energiatehokkuuteen, uusiutuvaan energiaan, vesien ja materiaalin kierrätykseen ja ympäristön hallintaan.

Lähde: työ- ja elinkeinoministeriö

 

Lisätietoja:

Myyntijohtaja

Rainer Nurkkala

GSM 044 538 6003

rainer.nurkkala(at)satmatic.fi