Julkaistu: 14.12.2017

Satmatic Oy tekee tänäkin vuonna perinteisen joululahjoituksen hyväntekeväisyyteen. Lahjoitus on päätetty myöntää Satakunnan Lääkäriautotoiminnan tukemiseen.
Pahojen onnettomuuksien tai sairastapausten sattuessa on ensiarvoisen tärkeää, että lääkäri pääsee potilaan luo nopeasti. Aina ambulanssikuljetuskaan ei ole mahdollinen, tai potilaan tila niin vakava, että se estää siirron. Lääkäriautotoiminnan jatkuminen Satakunnassa koetaan Satmatic Oy:ssä ensiarvoisen tärkeäksi ja joululahjoitus on päätetty tästä syystä myöntää Satakunnan ensihoidon lääkäriautotoiminnan tukiyhdistykselle, joka vastaa lääkäriautotoiminnan hoidosta ja rahoituksen hankkimisesta vapaaehtoisvoimin. Yhdistys toimii kokonaan lahjoitusvaroin ilman julkista rahoitusta. Yhdistyksen budjetti 2018 on 84 000 euroa.

- Yhdistyksen merkittävin tulolähde oli monta vuotta sairaanhoitopiirin pysäköintimaksut. Muutama vuosi sitten tämä tulolähde loppui ja yhdistyksen tulot koostuvat nykyisin täysin jäsenmaksuista ja lahjoituksista. Tästä syystä yhdistyksen tulot eivät ole riittäneet kattamaan toiminnan kaikkia kuluja. Tänä vuonna on käynnistetty laaja jäsenhankintakampanja talouden tasapainottamiseksi, kertoo toiminnanjohtaja Esa Ahlqvist.

- Lisäksi meillä on joitakin yhteistyökumppaneita, joilta saamme säännöllisesti tuloja, eikä unohtaa sovi merkkipäiviä, testamentti- tai muita henkilökohtaisia lahjoituksia, Ahlqvist jatkaa.
Lääkäriyksikkö aloitti toimintansa vuonna 1999 1-2 päivänä viikossa. Tällä hetkellä toimintaa on pääsääntöisesti viikon jokaisena päivänä yöaikaa lukuun ottamatta. Viikonloppuisin päivystysaika on arkipäiviä pidempi.

- Taloudelle lisähaastetta tulevalle vuodelle antaa uuden auton suunnittelu ja tilaaminen. Uusi auto otetaan käyttöön vuoden 2018 aikana, linjaa Esa Ahlqvist. Lainsäädäntö on hivenen muuttunut edellisestä kerrasta, mikä korottaa auton hankintahintaa verojen vuoksi.

- Olemme onnistuneet viime ja tämän vuoden jäsenkampanjassa saamaan uusia yritys- ja henkilöjäseniä. Vieläkään jäsenmäärä ei ole riittävä ylläpitämään toimintaa, vaan tarvitsemme lisäksi huomattavan paljon muita lahjoittajia toiminnan turvaamiseksi.

Toiminta-alue kattaa koko Satakunnan. Lääkäriautolla on päivittäin noin 15 hälytys- tai muille ambulansseille annettavaa hoito-ohjetehtävää. Lääkäriautotoiminnan ansiosta arvioidaan pystyttävän pelastamaan ihmishenki tai parantamaan merkittävästi toipumista akuutista tilanteesta useita kertoja viikossa.  Lääkäriautoa tarvitaan yleensä silloin, kun hätä on suurin. Avun tarvitsija voi olla kuka tahansa, vauvasta vaariin.

Lääkäriautotoimintaan ja lahjoitusmahdollisuuksiin voi tutustua yhdistyksen sivuilla:
www.satakunnanlaakariauto.com

Lääkäriautotoiminnan tukiyhdistyksellä on edessä merkittävä investointi, kun uusi auto otetaan käyttöön 2018 aikana. Kuvassa nyt käytössä oleva lääkäriyksikkö