Julkaistu: 22.10.2016

Harjavaltalainen Heikki Kurru investoi aurinkoenergiaan

 

Aurinkoenergia on kannattava investointi maataloudessa

Maatalousyrittäjä Heikki Kurru on melkoinen aurinkoenergian edelläkävijä. Kurrun pihapiiriin asennettiin kesäkuussa peräti 20 kilowatin tehoinen aurinkopaneelijärjestelmä. Järjestelmä ei ole pelkästään tämän päivän investointi, vaan tällä tähdätään pitkälle tulevaisuuteen.

Uusiutuvaan energiaan saa avustusta, tämä mahdollisti investoinnin kannattavuuden. Järjestelmän takaisinmaksuaika on kuudesta kahdeksaan vuotta. Tällä hetkellä ei ole toista investointikohdetta, joka maksaisi itsensä takaisin yhtä nopeasti, Heikki Kurru perustelee hankintaansa.

Lammaisten Energian ja Satmaticin yhteispeliä

Kurrun pihapiiriin asennetun aurinkopaneelijärjestelmän mahdollisti Lammaisten Energian ja Satmaticin saumaton yhteistyö.

Yrityksillä on – yhdessä ja erikseen – vankka kokemus aurinkosähköjärjestelmistä sekä aurinkosähkön tuottamisesta. Satmaticin toimittamia järjestelmiä on asennettu jo noin tuhannen viidensadan kilowatin verran erilaisiin kohteisiin ympäri Suomen. Yksittäisiä paneeleita siis n. 6000 kpl:tta

Lammaisten Energialla on kokemusta aurinkovoimalan tuottaman sähkön syöttämisestä verkkoon oman aurinkosähkövoimalansa kautta. Sähköyhtiön aurinkovoimala rakennettiin vuonna 2012 yrityksen varastorakennuksen katolle Nakkilaan.

Satmaticin oma voimala rakennettiin vuonna 2010 Ulvilaan. Lammaisten Energia puolestaan aloitti ensimmäisenä satakuntaisena energiayhtiönä aurinkopaneelien vuokraamisen etuasiakkailleen kesällä 2014.

Täyden palvelun SUN-aurinkosähkö 

2015 joulukuussa satakuntalaiset Satmatic ja Lammaisten Energia solmivat niin sanotun konsortiosopimuksen. Sen tavoitteena on yhteistyöllä saavuttaa aurinkosähköjärjestelmien myynti täyden palvelun toimituksina ja maksimaalisen edullisina järjestelmän hankkijalle.

”SUN-aurinkosähkö”-nimen alla on tarjottu viime keväästä lähtien monenlaisia pakettiratkaisuja niin yhteistyökumppaneille kuin suoraan kuluttaja-asiakkaille. Paketit sisältävät kokonaisvaltaisen palvelun aina aurinkovoimalan kartoituksesta, paneelien ja invertterien maahantuontiin ja asennukseen sekä sähköenergian toimitukseen.

Nykyisin SUN-aurinkosähköverkostoon kuuluvat perustajien lisäksi myös Paneliankosken Voima, Porin Energia, Rauman Energia ja Vakka-Suomen Voima.

Satmaticin toimitusjohtajan Simo Puustellin mukaan energiatoimittajien mukaantulo mahdollistaa Satakunnan nousun aurinkoenergian johtavaksi maakunnaksi.

– Kun toimitusketjussa on johtava aurinkoenergialaitosten maahantuoja ja rakentaja sekä kuluttajille energiaa jakelevat vakavaraiset yhtiöt, luotettava toimittajaketju takaa energianostajalle parhaat ja turvallisimmat edut, Simo Puustelli sanoo.

Aurinkosähkö kirkastaa imagoakin

Mutta palatkaamme takaisin Kurrun tilalle. Aurinkoenergiajärjestelmä sopii sinne mainiosti; kotieläintilalla suurin energiantarve on kesällä ja tarve painottuu päiväaikaan. Kanalassa työpäivä alkaa aamuseitsemältä ja jatkuu iltapäivään noin kello 15:een.

– Aurinkoisina päivinä saan kaiken tarvitsemani sähkön aurinkopaneeleista. Ne tuottavat ainakin jotain maaliskuusta marraskuuhun.

– Maataloudessa on monta puolta, jotka tukevat aurinkopaneelien hankintaa. Koko tuotantoketjua ajatellen se on myös imagokysymys, Heikki Kurru sanoo.

Heikki Kurrulle investointipäätös oli luonnollisesti suuri. Aivan jokapäiväinen urakka se ei ollut Lammaisten Energiallekaan.

– Tämä on hankkeena mittava. Edellinen tätä luokkaa ollut investointi oli Lammaisten Energian oma järjestelmä. Muut toimittamamme järjestelmät ovat olleet kolmesta viiteen kilowattia olevia, omakotitaloihin tarkoitettuja järjestelmiä, kertoo Lammaisten Energian energiapäällikkö Jari Puustelli.

Harjavaltalainen Kurru taas arvostaa sitä, että järjestelmän ja laitteiden toimittajat sekä asentajat löytyivät läheltä – Harjavallasta ja Ulvilasta.

– Paneelien hinnat ovat pudonneet paljon viidessä vuodessa. Lisäksi tärkeää oli se, että löysin luotettavat yhteistyökumppanit, jotka tuovat aurinkopaneelit maahan ja asentavat ne, Heikki Kurru kiittelee.

Ratkaisuja kaikkiin kokoluokkiin

Aurinkoenergia yleistyy Suomessa nyt vauhdikkaammin kuin koskaan aikaisemmin. Yleisen luulon vastaisesti Suomen olosuhteet sopivat aurinkosähkön tuotantoon erinomaisesti, eikä tuotantomäärissä jäädä Pohjois-Saksan tasosta.

– Paneelien hintojen lasku ja järjestelmien pitkä käyttöikä ovat tuoneet myös takaisinmaksuajan järkevälle tasolle, sanoo Satmaticin myyntipäällikkö Hannu Poussu.

 Satmatic Oy on panostanut aurinkosähköjärjestelmien kehittämiseen ja myyntiin jo vuodesta 2010. Järjestelmiä on toimitettu kotitalouksiin, vapaa-ajan kohteisiin ja lukuisiin teollisuustason voimaloihin.

– Satmaticin järjestelmistä löytyvät vaihtoehdot kaikkiin kokoluokkiin; valmiit paketit 1,5–10 kW:n ja voimalatason ratkaisut projektiluonteisesti aina megawattitasolle saakka. Suomen suurimpana muuntamotoimittajana Satmatic pystyy tekemään myös kokonaistoimituksia esimerkiksi aurinkoenergiapuistoista, Poussu kertoo.


Kurrun tila, Harjavalta:

Metsää 130 hehtaaria

Peltoa 120 hehtaaria

Emonuorikkobroilerin kasvattaja

25 000 - 40 000 broilerin kasvatuserä 2,5 kertaa vuodessa Aurinkosähkö kesän viilennykseen

 

Lisätietoja Satmaticin tarjoamista aurinkosähköratkaisuista:

Hannu Poussu

Myyntipäällikkö

Hannu Poussu

hannu.poussu@satmatic.fi

GSM 050 3270 319