Julkaistu: 14.12.2016

Fiksuja ratkaisuja ajoneuvojen lataukseen ja lämmitykseen

– Ajoneuvojen lataus- ja lämmityslaitteiden kauppa käy hyvin ja uusia tuotteita kehitetään ahkerasti, sanoo myyntipäällikkö Jukka Koivula.

– Koko ajan haemme yhä fiksumpia ratkaisuja. Asiakkaat haluavat mahdollisimman kotikäyttöön edullisia ja helppokäyttöisiä laitteita. Toisaalta julkisiin kohteisiin halutaan yhä älykkäämpää etähallintaa ja mobiiliohjausta, kertoo tekninen johtaja Matti Grönlund.

Laajat valikoimat

Satmatic kehittää ja laajentaa siis systemaattisesti ajoneuvojen lämmitys- ja latausratkaisujen valikoimaansa. Suunnittelu ja kehitystyö tapahtuvat Ulvilassa, jossa tuotteet myös pääosin valmistetaan. Sähköautojen lataukseen Satmatic tarjoaa useita eri ratkaisuja kotilatauksesta julkisiin latausratkaisuihin. Uusin lataustuote on lämmitysrasian koteloon rakennettu Type 2, Mode 3 -latausrasia. 
Mutta vaikka Satmatic on valmistanut lämmitys- ja latauslaitteita jo vuosikausia, varsinkin latauspuolella ollaan vielä alkutaipaleella.

– Markkinat hakevat vasta uomiaan. Nyt kuuntelemme tarkasti, mitä asiakkaat haluavat. Lainsäädäntö on toinen olennainen tekijä; sähköasennusmääräyksiin on tulossa tarkennuksia, jotka vaikuttavat myös latauspuoleen. Varmaa on vain se, että laitteet kehittyvät vauhdilla, Matti Grönlund sanoo.

– Ja siinä kehityksessä meidän pitää pysyä kärkijoukoissa, Jukka Koivula täydentää.

Helppoutta halutaan

Myyntipäällikkö Jukka Koivulan tehtävänä on paitsi myydä myös kuunnella asiakkaiden toiveita. Ja välittää toiveita Satmaticin suunnittelun ja tuotekehittelyn ammattilaisille.

 – Asiakkaat haluavat ratkaisuja, joilla sekä lämmitys että lataus onnistuvat mahdollisimman helposti. Ja vieläpä niin, että latauksen saa vaivattomasti päälle pitemmäksikin aikaa kuin vain pariksi tunniksi, joka taas riittää lämmitykselle. Taloyhtiöt myös edellyttävät, että laskutuksen pitää onnistua yksilöllisesti käytön mukaan. Myös maksamisen pitää onnistua mahdollisimman helposti.

– Asiakkaitamme ovat sekä uudet että vanhemmat taloyhtiöt. Latausrasioita myydään taloyhtiöille, joille olemme aiemmin myyneet lämmitystolpat, joihin on helppo lisätä uusi ”nuppi” sähköajoneuvojen latausta varten. Taloyhtiöiden, rakennusliikkeiden ja yksityisten omakotiasujien lisäksi hyvin merkittäviä asiakkaita ovat pysäköintitalot. Esimerkiksi kehittämäämme eTolppa-järjestelmään pystymme helposti liittämään latausrasian, Koivula kertoo.

Lumipalloefektiä odotellessa

Jukka Koivulan välittämiä asiakkaiden toiveita toteutetaan Ulvilassa monien ammattilaisten yhteistyöllä.

– Lämmitys- ja latausratkaisujen kehitysprojektien parissa meillä työskentelee vaihteleva määrä ammattilaisia: sähkösuunnittelijaa, mekaniikkasuunnittelijaa, tuotepäällikköä, Matti Grönlund sanoo.

Grönlund uskoo, että latauspuoli kehittyy lähitulevaisuudessa voimakkaasti – kunhan sähkökäyttöiset ajoneuvot alkavat kunnolla yleistyä.

– Voisin kehottaa, että ostakaa sähköautoja, niin latausinfraa on pakko kehittää ja kasvattaa. Kun tarve kasvaa uusien autojen myötä, tekniikka kehittyy selvästi nykyistä ripeämmin. Kasvavilla markkinoilla muun muassa akkuvalmistajat satsaavat entistä enemmän akkuteknologian kehittämiseen. Äkkiä syntyy melkoinen lumipalloefekti.

Työmatkat hybridiautolla

Matti Grönlund ja Jukka Koivula ovat jo ryhtyneet etujoukoissa kasvattamaan markkinoita. Grönlund on ajellut ladattavalla hybridi-Audillaan puolisentoista vuotta, ja Koivula otti Mitsubishi Outlander -hybiridin käyttöönsä marraskuussa. Kokemukset uusista ajopeleistä ovat positiiviset. 

– Ladattava hybridi-Outlander on pelannut mainiosti. Vajaan 40 kilometrin työmatkat sujuvat pitkillä latauksilla vaivattomasti. Mutta koska infra on vielä kovin kehittymätöntä, eli nopeita latauspisteitä on tosi vähän, ei tällä vielä Lapin-reissuja pelkällä sähköllä heitetä. Lisäksi pakkanen syö tuplasti tehoja, Koivula kertoo.

Satmaticin laajasta valikoimasta löytyvät ratkaisut ajoneuvojen lämmityksestä ja latauksesta puutarha- ja pysäköintialueiden virtalähteisiin ja venesatamiin. Lisäksi saatavilla ovat asiakkaan tarpeiden mukaan räätälöidyt tuotteet. Kotelot tehdään iskun- ja pakkasenkestävästä polykarbonaatista, alumiinirasiat anodisoidusta alumiiniprofiilista.

 

Lisätietoja:

Myyntipäällikkö
Jukka Koivula
GSM 0500 533 327
jukka.koivula(at)satmatic.fi