Julkaistu: 17.12.2015

Deffa tuli taloon
 

Defibrillaattori on pirullisen vaikea sana. Kutsukaamme siis tuota viimeisen päälle fiksua sydämen rytminsiirtolaitetta tuttavallisesti deffaksi. Moinen deffa löytyy nyt myös Satmaticin tiloista Ulvilasta.

– Toivomme tietenkin, ettemme joudu milloinkaan käyttämään laitetta, mutta hyvä se on olla olemassa varmuuden vuoksi, sanoo Satmatic Oy:n tuotantojohtaja Jonne Järvensivu.

Tähän väliin pari selkokielistä selvitystä siitä, mikä se deffa, jota myös defiksi kutsutaan, onkaan.

Deffa on nopean eteis- tai kammioperäisen rytmihäiriön poistoon tarkoitettu laite, jolla annetaan lyhytaikaisia sähkösysäyksiä sydämen seudulle.

Laitteella lähetetään voimakas sähköimpulssi potilaan epänormaalisti käyvän sydämen seudulle. Impulssi pysäyttää sydämen hetkellisesti, minkä jälkeen toivotaan normaalin sinussolmukkeen tahdittaman rytmin jälleen käynnistyvän.

Siis todellinen hengenpelastuslaite! Ja mikä parasta: deffan avulla maallikkokin voi auttaa sydänoireita saanutta lähimmäistään. Tehokkaita, älykkäitä ja neuvovia deffoja löytyy jo sadoista, ehkä jopa tuhansista työpaikoista, kauppakeskuksista ja kaupoista ympäri Suomen.

Edullinen investointi

Satmatic hankki deffan muutamastakin syystä.

– Me olemme täällä kovasti tekemisissä sähkön kanssa. Toki meillä on turvalaitteita, lattiat ovat tietyntyyppiset ja niin edelleen, mutta silti sähköiskujen saaminen on mahdollista.

– Nuorikin kaverikin voi saada niin kovan tällin, että se aiheuttaa sydänpysähdyksen. Lisäksi henkilöstön ikääntyessä jollekin voi tulla äkillisiä sydänoireita, Jonne Järvensivu perustelee deffan hankintaa.

– Monet luulevat, että laitteet maksavat maltaita. Todellisuudessa laitteiden hinta on niiden yleistymisen myötä laskenut reippaasti. Meidänkin tapauksessamme vakuutusyhtiö maksoi puolet hinnasta, joten investointi oli todella edullinen.

Deffan käyttö on siis melko helppoa. Työpaikan väki kannattaa kuitenkin huolellisesti opastaa laitteen käyttöön, jotta auttaminen onnistuu tiukassa ja yllättävässä tilanteessa. 

– Meillä laitteen käyttökoulutus kuuluu osana ensiapukurssien sisältöön. Lisäksi olemme viime viikkoina tutustuneet laitteeseen muutenkin. Ja deffahan on siinä mielessä kovin helppokäyttöinen, että se opastaa käyttäjäänsä suomenkielisellä ääniohjauksella, Jonne Järvensivu kertoo.

Deffa tunnistaa ja neuvoo

Vielä loppuun muutama fakta deffan ominaisuuksista ja käyttötarkoituksesta:

Laite tunnistaa luotettavasti rytmihäiriön ja neuvoo käyttäjää toimimaan oikein ja turvallisesti.

Sähkö johdetaan deffasta sydänlihakseen rintakehälle liimattavan elektrodin tai elektrodien kautta. Elektrodit tulee asettaa tarkalleen oikeaan asentoon ja kohtaan rintakehälle, jotta sähköenergia johtuisi tarkoituksenmukaisesti.

Sähkövirran seurauksena sydämen tahdistaminen siirtyy sen omaan, sinussolmukkeen ylläpitämään sähköjärjestelmään, jolloin sydän alkaa pumpata verta ja verenkierto palautuu.

Yleisin sydämen pysäyttävä rytmihäiriö on kammiovärinä. Kammiovärinässä ainoa sydämen käynnistävä hoito on deffalla eli defibrillaattorilla annettava sähköisku.

Älykäs laite ei anna sähköiskua, jos autettavalla ei ole kammiovärinää.

Jonne Järvensivu

 

Lisätietoja muun muassa Suomen Sydänliiton nettisivuilta www.sydanliitto.fi sekä osoitteesta

www.defirekisteri.fi