Julkaistu: 19.06.2017

 

AGA Harjavallan tuotantolaitos

AGA ja Satmatic – sujuvaa ja joustavaa yhteistyötä

– Yhteistyö Satmaticin projektiryhmän kanssa sujui todella hyvin. Olen enemmän kuin tyytyväinen, sanoo AGAn Harjavallan tuotantolaitoksen sähkötöiden johtaja Ilkka Malmi.

Pohjoismaiden ja Baltian johtava kaasualan yritys AGA ja Satmatic ovat tehneet jo pitkään yhteistyötä. Yhteistyö on ollut pääasiassa sitä, että Satmatic on toimittanut AGAlle sähkökeskuksia. Joulukuussa 2016 Satmatic sai aivan uudenlaisen projektin hoidettavakseen. Tehtävänä oli vaihtaa osa AGAn Harjavallan tuotantolaitoksen Metso DNA -automaatiojärjestelmästä Siemensin PCS7-järjestelmäksi. Järjestelmällä ohjataan vetytehtaan jakelua ja varastointia. Uudistetun järjestelmän avulla vedyn jakelu ja varastointi onnistuvat etäohjauksella. 

– Itse järjestelmän vaihtotyö vanhojen kaappien purkamisineen ja uusien asentamisineen tapahtui toukokuussa ripeästi parissa viikossa, mutta valmistelutöitä teimme koko alkuvuoden. Kyseessä oli hyvin haastava ja erilainen projekti, jossa etenkin turvallisuusasioista ja riskianalyysien tekemisestä piti huolehtia viimeisen päälle tarkasti, kertoo Satmaticin myyntipäällikkö ja sähkötöiden johtaja Kari Aarniomäki.

Mielenkiintoinen ja opettavainen projekti

Satmaticin puolesta projektin ”päämestareina” toimivat automaatiosuunnittelijat Tomi Välimäki ja Riku Pirttikoski.

– Erittäin mielenkiintoinen ja opettavainenkin projekti. Räjähdysvaarat ja monet lakisääteiset määräykset toivat lisähaastetta. Tammikuusta kesäkuun alkuun olen käyttänyt tähän lähes kolmanneksen työajastani. Nyt järjestelmä käy ja kukkuu, enää on jäljellä hieman paperitöitä ja vanhojen kuvien päivittämistä, Tomi Välimäki kertoi kesäkuun alkupuolella.

– Tämä on ollut myös tosi mukava projekti. Työt sujuivat oikein hyvin eikä missään vaiheessa ollut kireä ilmapiiri, vaikka haasteita riitti. Mukavia ihmisiä! Myös asennusporukka oli tosi hyvä, jotkin hommat sujuivat jopa arvioitua nopeammin, Välimäki kehuu.

Pyydetäänpä tarjous naapurista!

Miten sitten juuri Satmatic valikoitui AGAn kumppaniksi?

– AGA on tehnyt tuotantolaitoksissaan vastaavantyylisiä järjestelmänvaihtoja nyt viitisen vuotta – siitä lähtien kun Siemensistä tuli AGAn standardijärjestelmä. Olemme käyttäneet eri maissa enimmäkseen saksalaista toimittajaa. Kun vaihto tuli ajankohtaiseksi Harjavallan laitoksessa, minulta kysyttiin, keneltä kannattaisi kysyä tarjousta. Ehdotin, että kysytäänpä naapurista Ulvilasta, Ilkka Malmi kertoo.

Malmin ehdotus meni läpi ja naapuri Ulvilasta, Satmatic, vieläpä voitti tarjouskilpailun.

– Olemme tehneet Satmaticin kanssa ennenkin yhteistyötä, kun Harjavallan kaasutehtaan vanhoja sähkökeskuksia on uusittu. Olin jo vähän unohtanut, että Satmatic on myös automaatiopuolen osaaja, eikä suinkaan vain keskusten valmistaja.

Rivakassa tahdissa

Ilkka Malmi korostaa muutamaankin otteeseen maantieteellisen läheisyyden ja yhteisen kielen merkitystä.

– On huomattavasti helpompi viedä ja seurata projektia naapurissa olevan toimittajan kanssa ja suomeksi. Järjestelmän vaihto oli alkuperäinen ajatuksemme, mutta rivakassa tahdissa tuli vaihdettua myös liuta vanhentuneita kenttäkoteloita uusiin, vähän niin kuin bonuksena.

– Satmaticin valtteina tässä projektissa olivat joustavuus ja halu oppia. Porukat olivat selvästi innostuneita itsekin! He huomioivat hienosti myös turvallisuusasiat ja tulivat aina uuden tilanteen kohdatessaan kysymään, onko tämä varmasti turvallista. He olivat tosi valveutuneita.

– Minun kannaltani oli ja on tärkeintä, että kumppani on paikallinen. Nyt on tuttu kaveri nurkan takana, kun vastaisuudessa pitää tehdä joitakin muutoksia tai huoltoja. Se on kaikin puolin helpompaa. Eurotkin jäävät maakuntaan.

– Yhteistyö sujui erinomaisesti. Itsekin opin matkan varrella paljon uutta, etenkin Siemensin järjestelmästä, Ilkka Malmi kiittelee.

Satmaticin Tomi Välimäki AGAn tuotantolaitoksella

AGA

- AGA on johtava kaasualan yritys Pohjoismaissa ja Baltiassa.

- AGA toimii kahdeksassa maassa ja työllistää noin 1 600 henkeä.

- Yhtiöllä on 90 tuotantoyksikköä 59 paikkakunnalla ja noin 600 myymälää, kaasuasiakkaita on noin 400 000.

- AGA kuuluu Linde Group -konserniin.

Lisätietoja:

Myyntipäällikkö

Kari Aarniomäki

GSM 044 537 9881

kari.aarniomaki(at)satmatic.fi